Tadić: Ne očekujem promenu politike SAD prema Kosovu, promeniće se odnos predsednika

Tadic
Izvor: Tanjug

Predsednik SDS i bivši predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je "infantilno“ očekivati da se promeni nešto po pitanju Kosova izborom novog predsednika SAD, jer to ne zavisi od čoveka koji je na čelu države, nego od toga šta su strateški ciljevi, prenosi Danas.

Tadić je za TV N1 objasnio da SAD idu "i dalje sa implementacijom nezavisnosti Kosova“, a da je njemu "neverovatno koji se utisak stvara u Srbiji, da bi s Trampom sve krenulo drugačije“.

Tadić međutim promenu očekuje "u personalnom smislu“ – da će biti lošiji odnosi predsednika Srbije i SAD.

Rekao je da se posle septembarskog potisivanja izjava u Vašingtonu "neće zaboraviti ništa, u domenu politike“, odnosno o obećanom premeštanju Ambasade Srbije u Izraelu u Jerusalim.

"Ne samo što smo u problemu sa rezolucijom UN o bliskoistočnom sukobu, pa smo time relativizovali i Rezoluciju 1244, u problemu smo i sa EU, a sad ćemo biti i sa Bajdenovom administracijom", smatra Tadić.

"Upozorenje EU je ozbiljno“, rekao je on jer je "potpuno nekorisno i neshvatljivo da vi činite nešto što je od posebnog interesa za jedan deo izraelskog društva, a da za to dobijete da Izrael prizna nezavisnost Kosova, pri čemu je taj sporazum imao i dobre elemente“, ocenio je Tadić.