Tahiri: Dok se bivši lideri OVK brane u Hagu, Kurtijeva vlada razgovara o ZSO

edita tahiri
Izvor: Reporteri

Bivši glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri kaže da je juče, dok su se "bivši lideri OVK dostojanstveno branili u Hagu, Vlada Aljbina Kurtija prekršila suverenitet Kosova, razgovarajući u Briselu sa Srbijom o Zajednici srpskih opština.

Tahiri je na Fejsbuku navela "da se o unutrašnjim pitanjima Kosova ne razgovara sa drugom državama, čak ni uz posredovanje međunarodne zajednice".

“O unutrašnjim pitanjima se ne razgovara sa drugom državom, ni uz međunarodno posredovanje. Ovo kršenje suvereniteta i Ustava Kosova sankcionisano je Ohridskim sporazumom o sprovođenju, gde je u tački 7. određeno da se implementacija Asocijacije i samopromocija autonomije srpske manjine vrši uz posredovanje EU. Što je još gore, ova tačka međunarodno utiče na srpsku manjinu, koja je juče u Briselu uz posredovanje EU postala par sa državom Kosovo”, kaže Tahiri.

Tahiri dodaje da se kao rezultat toga, Srbija juče ne samo umešala u unutrašnje stvari Kosova, već je dala ultimatum Kosovu da u roku od 20 dana izradi nacrt statuta ZSO.

“Glavni pregovarač Besnik Bisljimi juče je očajnički pokušao da izbegne prihvatanje ove činjenice. Nije se usudio ni da pomene da će nacrt statuta Asocijacije ići u Ustavni sud Kosova, što nalaže Sporazum iz 2015. godine, jer se Kurtijeva vlada obavezala da će to implementirati prihvatanjem Sporazuma o sprovođenju u Ohridu, 18. Marta”, dodaje Tahiri.