Tahiri: DPK bi napravila veliku grešku glasanjem za sporazum bez priznanja

Abelard Tahiri DPK
Izvor: Economia online

Šef poslanika Demokratske partije Kosova (DPK) Abelard Tahiri rekao je da bi njegova stranka napravila veliku grešku, ako bi, u slučaju da sporazum između Kosova i Srbije ne bude podrazumevao priznanje, glasala za takav dokument u Skupštini, preneo je Reporteri.

“Ne mogu danas da vam kažem stav DPK, jer će Predsedništvo ili Skupština stranke doneti odluku o tome. Ja smatram da je veoma pogrešno ako bi DPK glasala sporazum bez priznanja. Pre godinu dana, sve što je dolazilo iz SAD, obuhvatalo je priznanje, i bila bi greška glasati za dokument koji bi danas legitimisao status kvo”, rekao je Tahiri.

Kada je reč o nacrtu Statuta Zajednice srpskih opština, koji je izradila nemačka nevladina organizacije Fondacija Fridrih Ebert, Tahiri je rekao da bi tim pitanjem trebalo da se bavi kosovska vlada, a ne nevladine organizacije, domaće ili međunarodne.

„Ne treba da dozvolimo drugima da rade naš domaći zadatak, da ih mi namećemo drugima. Osnova za diskusiju neće biti takvi nacrti, osnova za diskusiju treba da budu nacrti vlade, jer su oni zvanični. Mi moramo da preuzmemo vođenje tih procesa”, rekao je Tahiri.

On smatra i da je koncept prema kojem ZSO treba da ima izvršna ovlašćenja, veoma štetan.