Tahiri: Kurti i Bisljimi novim nacrtom ZSO dali Srbima autonomiju, zato i skrivaju dokument

Edita Tahiri
Izvor: Ekonomia Online

Bivši glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Srbijom Edita Tahiri izjavila je da su premijer Aljbin Kurti i njegov zamenik Besnik Bisljimi nacrtom statuta Zajednice srpskih opština koji su prihvatili na predlog "velike petorke", dali autonomiju Srbima na Kosovu, a da Kurti to pokušava da prikrije "manipulativnim rečnikom" i neobjavljivanjem dokumenta u javnosti.

Tahiri navodi da je novi nascrt statuta ZSO "veoma opasan" i da će stvoriti Republiku Srpsku na Kosovu.

"Prvo, Rezolucija  SB UN 1244 se vraća Kosovo nazad, daje UNMIK-u suverenitet, dok naša zemlja, koja je proglasila nezavisnost 2008. godine, nema suverenitet, jer je ponovo uspostavljen UNMIK. Drugi problem je što je uz Zajednicu ova vlada, sa Bisljimom i Kurtijem, dala autonomiju srpskoj manjini na Kosovu", rekla je Tahiri za Dukađini.

Ona smatra da Brisel nije objavio nacrt stauta ZSO upravo na predlog Kurtija koji, kako kaže, strahuje da ne izgubi glasače.

"Kurti mora da pripremi teren i da obmanjuje koliko može, jer je vlast izgradio na osnovu protivljenja Zajednici, pa ju je sada prihvatio. Ako bi dokument bio odmah objavljen, to bi bio šok za one koji su mu verovali", istakla je Tahiri.

Prema njenim rečima, Kurti namerava da još jednom izađe na izbore "bez Zajednice" i da javnost drži u neizvesnosti.

Kritikuje premijera i zbog narušavanja odnosa sa SAD i EU, ukazujući da bi novi izbori za gradonačelnike na severu "smanjili jaz" u odnosu sa saveznicima.

"Trenutak kada je Kurti narušio odnose sa SAD je upravo pitanje ulaska gradonačelnika u opštine. Kaznio ga je naš strateški saveznik. Kurti je to zaslužio i Kosovo je dobilo šamar. Sada smo ponovo pred novim izazovom. Mora se napraviti političko-pravna formula. Banjska je uzdrmala, ali je odmah sutradan Kurti prihvatio Zajednicu", rekla je Tahiri.

Upozorava da zbog populistučke politike Aljbina Kurtija "čitavo Kosovo tone".

Govoreći o položaju Srbije u dijalogu, Tahiri je naglasila da će Beograd svakako prihvatiti priznanje Kosova jer bez toga, kako kaže, neće moći u EU.

Prema njenim rečima, Kurti uopšte ne treba da insistira na potpisivanju sporazuma.

"Uopšte ne treba insistirati na potpisivanju. Zašto? Kurti je bio za stolom, pregovarao je, mogao je da ne prihvati sporazum bez potpisa.  Kurtijev neuspeh je i Ohrid. Već je jasno da će Srbija priznati Kosovo. Srbija ne može da uđe u EU, a da ne prizna Kosovo. Samo ako ne dođe do promene, ako se EU ne predomisli i ostavi Balkan u vučjim ustima, Putinu i Vučiću", navela je ona.

Ukoliko, dodaje, EU nastavi sa procesom proširenja na Zapadni Blakan, Srbija neće imati izbora oko priznanja Kosoca, osim ako ne odustane od evropskog puta.