Tahiri: Kurti ne ispunjava svoju ustavnu obavezu, formiranje vlade traje predugo

Ramuš Tahiri
Izvor: GazzetaExpress

Činjenica da lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti još nije poslao ime novog mandatara predsedniku Kosova Hašimu Tačiju nije u skladu sa Ustavom, jer bi on trebalo ili to da učini ili da odustane, smatra analitičar Ramuš Tahiri, prenosi Gazeta Ekspres.

“Činjenica da Aljbin Kurti, kao lider stranke koja je pobedila  na parlamentarnim izborima na Kosovu ne ispunjava svoju ustavnu dužnost jer ne šalje ime kandidata koga bi Tači predložio za  premijera. Kaže se da su pregovori u završnoj fazi ali postizanje sporazuma traje dugo. Zemlja je u krizi i institucije ne mogu da deluju. Vreme ističe i situacija se pogoršava za građane. Moraju se preduzeti akcije za deblokiranje nastale situacije”, smatra Tahiri.

Prema njegovom mišljenju nakon što predsednik  predloži Kurtija za mandatara za formiranje vlade, u roku od 15 dana trebalo bi u parlamentu da se glasa za novi kabinet vlade.

“Ako se vlada ne izabere onda će predsednik Tači drugoj stranci dati mandat da obezbedi najmanje 61 glas u parlamentu za vladajuću koaliciju. Ukoliko Kurti ospori takav postupak i pošalje ga Ustavnom sudu na tumačenje, tada bi trebalo sačekati odluku suda. Aljbin Kurti mora da pošalje ime mandatara i napravi vladu ili da odustane od mantada i na taj način omogući da možda neke druge partije sastave vladu”, rekao je Tahiri.

Kada je u pitanju DSK, Tahiri smatra da bi ta partija trebalo da donese odluku – ili da ostane u opoziciji ili da formira koaliciju sa drugim strankama.

“DSK može da izađe sa stavom da ne može da postigne dogovor sa Samoopredeljenjem i da osteane opoziciona stranka ili da formira koalciju sa drugom strankom”, rekao je on.

Dodao je i da postoji opcija da Skupština izglasa da se u roku od 40 dana izađe ponovo na birališta ali i da se okupe lideri parlamentarnih stranaka i dogovore o dvogodišnjoj tehničkoj vladu kako bi se izvršile reforme važne za zemlju za koje je potreban konsenzus.

“Potrebna je akcija,  jer je status kvo nestabilan i to nije rešenje”, zaključio je Tahiri.