Tahiri: Kurtijev reciprocitet je neuspeh, obmana i pokoravanje

Abeljard Tahiri
Izvor: RSE

Bivši ministar pravde Abeljard Tahiri oštro je kritikovao vršioca dužnosti kosovskog premijera Aljbina Kurtija, jer kako je naveo, osim što krši reciprocitet "uvredio je i Preševsku dolinu", prenosi Ljajmi.

Tahiri je postavio pitanje, zašto Kurti nije ispoštovao reciprocitet i uslovio Srbiju da pošalje kosovske lekare u Dolinu, jer je Srbija svoje lekare dovela na sever Kosova.

Ovakvu Kurtijevu odluku Tahiri je nazvao obmanom, neuspehom i pokornošću, prenosi Ljajmi koji je objavio Tahirijevu reakciju u celosti.

"Više od deset godina Aljbin Kurti je insistirao da prava Srba na Kosovu treba da budu uslovljena pravima Albanaca u Preševskoj dolini.

Opisujući ih kao jednu od najugroženijih manjina u Evropi, Aljbin Kurti je godinama, između ostalog, pokretao pitanje odlaska lekara i nastavnika sa ovog prostora kao rezultat sistematske diskriminacije od strane Srbije. Više puta je pozivao kosovske institucije da reše to pitanje.

Međutim, pre nekoliko dana, Aljbin Kurti ne samo da nije pokazao ni najmanju brigu za Preševsku dolinu, već nije uspeo da održi integritet Kosova tolerišući primenu mera Srbije i Vučića u severnom delu Kosova. Štaviše, zvanično je dozvolio dolazak desetaka lekara iz Srbije koji će se brinuti o Srbima u severnim opštinama Kosova, u suzbijanju pandemije Kovida-19. Nije uslovio dolazak lekara iz Srbije slanjem kosovskih lekara u Preševsku dolinu, a tako bi zahtevao poštovanje principa reciprociteta i stvarne potrebe Albanaca u Dolini.

To pokazuje neuspeh, obmanu i pokoravanje i nije samo povezano sa reciprocitetom, već je i apsolutno nepoštovanje i velika uvreda za celu Preševsku dolinu.

Dakle, lažni premijer nije samo prekršio reciprocitet, već je tolerisao kršenje suvereniteta u severnim kosovskim opštinama i besramno ignorisao stanje Albanaca u Preševskoj dolini.

Ukratko, za 50 dana odlazeći premijer ne samo da je prekršio Ustav, ne samo što nije uspeo da održi integritet Kosova na celoj teritoriji, već je ignorisao i zanemario Preševsku dolinu, u jednoj od najtežih okolnosti u suočavanju sa pandemijom", naveo je Tahiri, preneo je Ljajmi.