Tahiri: "Otvoreni Balkan" ambicija Beograda da obnovi hegemoniju u regionu, Tirana mu pomaže

Edita Tahiri
Izvor: Facebook

Bivša šefica kosovskog pregovaračkog tima Edita Tahiri ne veruje da je cilj inicijative "Otvoreni Balkan" rešenje ekonomskih pitanja i slobode kretanja u regionu, već smatra da je to ambicija Beograda da obnovi hegemoniju u regionu, prenosi Ekonomija onlajn.

"Teško je razmišljati o primeni, jer otvorene teme na Balkanu nisu zatvorene. Govori se o 'Otvorenom Balkanu', a Kosovo i Srbija nisu postigli međusobno priznanje. Albanija može da priča o granicama, ali se ne graniči sa Srbijom, Kosovo se graniči. Navodno su ekonomska pitanja duboko geopolitička", rekla je Tahiri.

Tahiri je istakla da Srbija ima najveće tržište u regionu i da tokom ratnih sukoba "nije naškodila sebi, već drugim zemljama bivše Jugoslavije".

"Srbija ima prednost u ekonomiji, jer je otvorena prema Kini i Rusiji, protiv zapadnih partnera i koristi sve načine da se uzdigne. Želi ekonomsku hegemoniju i odugovlači, ponovo pokušava da ucrta kartu 'velike Srbije', i postaje izvor nestabilnosti u regionu", rekla je Tahiri.

Prema njenim rečima, zvanična Tirana pomaže taj plan.

"Rama pomaže Beogradu da bude faktor stabilnosti, ali u stvarnosti nije tako. Najiskusniji analitičari na Balkanu govore da je Balkan blizu novih ratova", dodala je Tahiri.

Tahiri dodaje i da je to veoma  moguće i ocenjuje da je to geostrateška igra Moskve.

"Srbija namerava da podeli Bosnu. U tome nije sama. Rusi učestvuju u srpskim vežbama, jer Moskva pokušava da poveća svoj uticaj u odnosu na SAD, prekinula je odnose sa NATO", rekla je Tahiri.