Tahiri: Pahor dobro rešenje, priznaje nezavisnost Kosova, ali o smeru dijaloga odlučuju SAD i EU

Edita Tahiri
Izvor: Facebook

Bivši glavni pregovarač Edita Tahiri ocenila je da bi bivši predsednik Slovenije Borut Pahor bio dobar naslednik Miroslava Lajčaka na mestu glavnog pregovarača EU zato što priznaje nezavisnost Kosova, ali da smer dijaloga Beograda i Prištine određuju SAD i EU, prenosi Gazata Blic.

“Cenim gospodina Pahora koji dobro zna pravdu raspada bivše Jugoslavije na osam federalnih jedinica, među kojima je bilo i Kosovo. On priznaje nezavisnost Kosova i poštuje odluku Međunarodnog suda koji je priznao legalitet nezavisne suverene države Kosovo”, rekla je Tahiri.

Na pitanje na koji način Pahor vidi nastavak dijaloga zato što je izjavio da će uz kandidaturu za mesto glavnog pregovarača ponuditi i nova rešenja u procesu dijaloga, Tahiri je nedvosmislena.

„Smer dijaloga odlučuju Amerika i EU”, poručila je Tahiri.

Nekadašnji predsednik Slovenije Borut Pahor najavio je u intervjuu za RTV Slovenija da će njegova kancelarija i tamošnje Ministarstvo spoljnih poslova najverovatnije naredne nedelje Briselu proslediti njegovu kandidaturu za mesto specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.

Pahor je rekao da ima niz ideja kako da se osveži ili oživi dijalog koji je trenutno u zastoju.

On je ocenio da Slovenija, kao i on sam, imaju status "jednog poštenog posrednika".