Tajani: Italija podržava deeskalaciju na Kosovu

Antonio Tajani
Izvor: Reporteri

Italija čvrsto podržava deeskalaciju na Kosovu i poziva strane da u potpunosti implementiraju sporazum postignut u Ohridu, poručio je danas ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

Tajani je, u razgovoru sa sekretarom za spoljne odnose Vatikana, nadbiskupom Polom Ričardom Galagerom, naglasio značaj koji Italija pridaje procesu evropski integracija Zapadnom Balkanu.

Tajani i Galager održali su danas, kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Italije, sastanak u okviru periodičnih bilateralnih konsultacija Italije i Svete Stolice.

Zamenik italijanskog premijera je ponovio nameru italijanske vlade da nastavi da pruža Ukrajini političku, vojnu, humanitarnu, finansijsku i ekonomsku podršku onoliko dugo koliko je to potrebno.

Izrazio je veliku zahvalnost za napore Vatikana usmerene na podsticanje pokretanja dijaloga između strana, pohvalivši akciju izaslanika Pape, kardinala Matea Maria Zupija.

Kada je u pitanju Bliski istok i Mediteran, Tajani je istakao veliku posvećenost italijanske vlade stabilizaciji Tunisa.

Tokom konsultacija razgovarano je i o mirovnom procesu na Bliskom istoku i o situaciji u Libiji, Libanu i Siriji.