Teni: Kriza na Kosovu nastala zbog kaznene politike Prištine prema Srbima

Klaudija Teni
Izvor: Facebook

Kopredsedavajuća srpskog kokusa u američkom Kongresu Klaudija Teni objavila je saopštenje u kome navodi da je kriza na Kosovu nastala nametanjem restriktivne politike Prištine u vezi registarskih tablica. Istovremeno ona je pozvala Kosovo da ne preduzima jednostrane poteze i da odloži implementaciju odluke.

"Trenutna kriza je zabrinjavajuća. SAD i EU traže rešenje koje bi ublažilo situaciju nastalu zbog odluke Prištine da uvede kaznene mere za srpsku populaciju u Pokrajini. Kao kopredsedavajuća srpskog kokusa pozdravljam napore Stejt departmenta i EU da se odloži implementacija te odluke na konstruktivan način. Zahtevam od Kosova da ne preduzima jednostrane poteze i da se odlaganje produži dok se Kosovo i Srbija ne vrate za pregovarački sto i ne postignu konačni sporazum", navela je ona u saopštenju za javnost.

Kako je rekla, da bi aktuelna kriza deeskalirala mora da se obezbedi puna zaštita ljudskih i političkih prava svih manjina na Kosovu, posebno Srba, a u skladu sa međunarodnim pravom i demokratskim vrednostima.

"Naši partneri na Zapadnom Balkanu moraju da se angažuju diplomatski. Bajdenova administracija bi trebalo da obezbedi da se Amerika i dalje angažuje na konstruktivan i proaktivan način u regionu kako bi se obezbedio mir između strana, a koji je postigla prethodna administracija. Vreme je da se vrate za pregovarački sto na konstruktivan način koji prihvata našu viziju stabilnog i naprednog regiona Zapadnog Balkana", rekla je ona.