Timoti Les: Ako SAD i Velika Britanija žele da očuvaju autoritet, moraće da uvedu sankcije Kosovu

Timoti Les
Izvor: Reporteri

SAD i Velika Britanija izrazile su jasno protivljenje zabrani dinara i poručile su Kosovu da o tome pregovara sa Srbijom u okviru dijaloga. Ako Kosovo odbije da se povinuje, a SAD i Velika Britanija žele da očuvaju svoj autoritet na Balkanu, moraće da potkrepe svoje reči nekom vrstom sankcija, kaže za Blic Timoti Les, profesor Centra za geopolitiku pri Univerzitetu Kembridž.

Les je istakao da bi sankcije mogle podrazumevati brojne stvari. 

"Mogli bi da sankcionišu više pojedinaca na Kosovu, uključujući i visokog zvaničnika u vladi. Mogli bi da uskrate međunarodno finansiranje. Mogli bi da pogoršaju svoje diplomatske odnose, zamrznu podršku priznanju Kosova i integraciji u međunarodne institucije. Unutar Kosova bi mogli da pokušaju da promene vlast", rekao je on. 

On je tako prokomentarisao ćorsokak u koji su zapali odnosi Beograda i Prištine i činjenicu da se kosovski premijer oglušio o zahteve Zapada da odustane od odluke o ukidanju dinara na Kosovu.

"Takođe je značajno, iako nije iznenađujuće, da su Rusija i Kina izrazile snažno protivljenje kosovskim akcijama koje štete Srbiji, njihovom ključnom regionalnom savezniku, jer to znači da su sve velike sile ujedinjene u potrebi da Kosovo odstupi. Shodno tome, mislim da će Kosovo verovatno to i učiniti, iako ništa nije izvesno, jer bi to bilo veoma štetno za vladu i Aljbina Kurtija, samo godinu dana od izbora", kaže Les.