Toči: Grenel hoće brzu pobedu, EU održiv sporazum

Natali Toči
Izvor: RTS

Sjedinjene Američke Države žele "brzu pobedu" u dijalogu Beograda i Prištine uoči novembarskih izbora u toj zemlji, dok Evropska unija nastoji da dođe do održivog sporazuma i rešenja, smatra savetnica šefa diplomatije EU Đuzepa Borelja, Natali Toči, prenosi Tanjug.

Toči je istakla da postoji velika razlika u sadržaju i formi procesa koji vode EU i SAD, odnosno između pokušaja da se postigne održiv sporazum, što već godinama pokušava EU, u odnosu na američku "brzu pobedu".

"Federika Mogerini je pokušavala da dođe do održivog sporazuma. Kako ja razumem, to nije poenta procesa Ričarda Grenela", rekla je Toči na video skupu "Balkanski dijalozi" u organizaciji organizacije "Konkordia", "Ist Vest instituta" i Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

Poručila je da joj se čini da je poenta dijaloga koji organizuje specijalni izaslanik predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, da Trampova administracija dobije pobedu u spoljnoj politici, "jednu jedinu pobedu, zbog izbora u novembru".

S druge strane, kako je navela, EU još od nekadašnje visoke predstavnice Ketrin Ešton, pa preko Federike Mogerini, do Miroslava Lajčaka i Đuzepa Borelja, želi sveobuhvatan proces i plan.

Toči je ukazala da se EU u poslednjih šest meseci vrtela u krug, da se potom u jednom trenutku ove godine činilo da su stvari počele da se pokreću u regionu, ali da je međutim, opet krenulo sve na gore, posebno zbog pandemije koronavirusa, zbog čega je SAD našla mesto u dijalogu Beograda i Prištine.

Kako je istakla, EU se tokom pandemije nije odrekla Balkana, već mu se posvetila, o čemu govore i novčana sredstva koja su dodeljena regionu, koji je, takođe, uključen i u programe i instrumente.

Programski direktor portala "Sbunker" Agon Maljići je istakao da EU mora da pošalje jasan signal i snažnu poruku, bez čega neće biti lako pokrenuti proces dijaloga.

"EU ne izgleda kao da je spremna da pokrene dijalog i zato se ljudi oslanjaju na Vašington", naveo je Maljići.

Istakao je i da Kosovo nema evropsku ni transatlantsku perspektivu i budućnost i da bi prekretnica bilo kada bi EU bila jedinstvena i kada bi se otvorio kosovski transatlantski put ka NATO.

Maljići je dodao i da Beograd može da odugovlači dijalog sve do trenutka kada će se pridružiti EU, dok Priština to ne može.

Politički analitičar Branislav Nešović je istakao da EU sada treba ponovo da pokrene dijalog, koji je zaustavljen 2018. godine.

Nešović je poručio i da je potreban veći pritisak EU, kao i obnovljeni kredibilitet EU, što znači da mora da ubedi Kosovo da će dobiti viznu liberalizaciju, kao i da se implementiraju svi dogovori postignuti u Briselu, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština.

Naveo je i da EU mora da pruži više "štapa nego šargarepe".