Todić: Narod uznemiren posle napada policije na Srbe na Brnjaku

Policija Jarinje
Izvor: Kosovo Online

Pripadnici Rosu i dalje su raspoređeni u blizini Jarinja i Brnjaka, gde traje blokada magistralnih puteva ka administrativnim prelazima, a oko 12 časova bila je smena pripadnika specijalne policije.

Njihovo povlačenje i ukidanje odluke o tablicama traže Srbi okupljeni na blokadama, koji već peti dan mirno protestuju. Za Prištinu rešenje ove situacije je oslobađanje magistralnih puteva, ali pošto su pozicije obe strane ukopane, za sada se ne vidi kakav bi ishod mogao da bude, izveštava RTS.

Na prelazima je uglavnom mirno, ali predsednik opštine Leposavić Zoran Todić kaže za RTS da je situacija malo napetija u odnosu na juče, jer se narod uznemirio nakon prebijanja trojice Srba kod Brnjaka.

"Postavlja se pitanje da li je bilo potrebno dovlačenje ovolikog broja pripadnika specijalnih policijskih jedinica zbog sprovođenja odluke o registarskim tablicama. To budi sumnju kakve su namere Prištine. To pokazuje nameru Prištine, ne samo da se ovde radi o tablicama, već može da se stekne zaključak da pokušavaju da stave sever pod svoju kontrolu. Da li je ovo okupacija ovog dela? Jer znamo da Priština unazad 20 godina nije imala kontrolu nad ovim delom", naveo je Todić.

Po njegovim rečima narod je odlucan da istraje u svojoj nameri, da ostvari svoje pravo na slobodu kretanja i pravo na život.

"Srpski narod zna dobro sa čime se suočavao u ovih 20 godina i istrajao je do današnjih dana. Verujem da ćemo da istrajemo i u ovom najnovijim okolnostima", rekao je Todić.

Dodao je da su predstavnici Srpske liste tu da pomognu svoj narod.

"Da ukažemo da ne smeju da dozvole da budu isprovocirani, jer očigledno da Priština želi provokaciju i reakciju od strane naših ljudi. Ljudi su ohrabreni stavovima naše države Republike Srbije. Svesni smo da država Srbija neće dozvoliti bilo kakvo nasilje nad golorukim narodom.", istakao je Todić.

Upitan da li je bilo ko iz Prištine kontaktirao predstavnike Srpske liste i eventualno ponudio rešenje situacije, Todić je rekao da je jedini način da se prevaziđe sadašnja situacija da se stanje vrati na ono od pre 20. septembra.

"Da se pripadnici specijalnih policijskih jedinica povuku i narod bi se sigurno razišao. To bi stvorilo uslove da se sedne za pregovarački sto. Svi mi dobro znamo da je posrednik u dijalogu Beograda i Prištine EU i da na taj način da međunarodna zajednica izvrši pritisak na Prištinu da se iznađe kompromisno rešenje za dobrobit i Srba i Albanaca i svih u regionu.

On je podsetio da Srbija vodi politiku mira i stabilnosti u regionu.

zabeli ks
24. Septembar 2021.
Ako je narod uznemiran, to je lak rešliv problem, ukidanjem takse pri ulazu u Srbiju. Nema povoda da policija bude na granici ni srba u barikadama. Manite se ovi šoa, ne prolazi vam više, postali ste bahati.
Ibar
24. Septembar 2021.
Da je stalo Beogradu, ovaj problem je rešiv za samo 60min (možda i manje)
Prištini ovo odgovara i ona je u dobitu.
Vreme je najbolji sudija
Mir i samo mir
Владимир
24. Septembar 2021.
Српски народ зна шта је слобода! Живело Српство, живела Србија!