Treća runda pregovora Kijeva i Moskve najavljena za danas

Ukrajina
Izvor: Danas

Dvanaesti dan rata u Ukrajini trebalo bi da donese i nove pregovore Kijeva i Moskve. Međutim, ni dogovor iz prethodne runde pregovora nije ostvaren, prenosi RTS.

U nedelju je obustavljena evakuacija iz Marijupolja. Borbe u Ukrajini se nastavljaju, broj izbeglica raste, a sve je više sankcija koje se nameću Rusiji i Belorusiji.

Ruska vojska će u 10 časova po lokalnom (8 po srednjeevropskom vremenu) obustaviti vatru i otvoriti humanitarne koridore u nekoliko ukrajinskih gradova, uključujući glavni grad Kijev, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije, prenosi Interfaks.

Koridori, koji će biti otvoreni i iz Harkova, Marijupolja i Sumija, otvaraju se na lični zahtev francuskog predsednika Emanuela Makrona i s obzirom na trenutno stanje u tim gradovima, navodi se u saopštenju.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država Nensi Pelosi saopštila je da će Kongres razmotriti zabranu uvoza ruske nafte i najavila da će ove nedelje usvojiti odluku o 10 milijardi dolara pomoći Ukrajini, kao odgovor na ruski napad.

"Naš predlog zakona bi zabranio uvoz ruske nafte i energenata u SAD, ukinuo normalne trgovinske odnose sa Rusijom i Belorusijom, i učinio prvi korak da blokira Rusiji pristup Svetskoj trgovinskoj organizaciji", rekla je Pelosi.