Trifunović: Optužnice protiv Srba proizvoljne, više ne znamo zbog čega možemo da budemo optuženi

Nenad Trifunović
Izvor: Kosovo Online

Nekadašnji tužilac Nenad Trifunović kaže za Kosovo onlajn da optužnice koje se podižu protiv Srba za navodno kršenje ustavnog poretka Kosova očigledno nisu argumentovane i da je jasno da je jedini njihov cilj da Srbi napuste Kosovo i da se ne vrate oni koji bi to želeli.

"Očigledno je da smo svi mi na ovaj ili onaj način ugroženi, jer kada dođemo u situaciju da više ne znamo zbog čega možemo da budemo optuženi onda dolazimo u poziciju da svako ko je Srbin bude kriv zato što je Srbin i pravoslavac i zato što smeta nekome na ovom području“, kaže Trifunović.

On navodi da su optužnice protiv Srba nasumične i proizvoljne, i nekada vezane za situacije kada neki Albanac ima imovinski spor sa Srbinom.

"Onda se odjednom neko posle 25 godina seti da je taj čovek učinio nekakav ratni zločin i svi mi vidimo vrlo jasno da je jedini cilj tih optužnica da se taj čovek eliminiše sa Kosova i ne samo on nego svi drugi koji bi želeli da se vrate ili da oni koji su tu napuste Kosovo. Kada pogledamo statističke podatke, nažalost vidimo da nas je sve manje i manje, ljudi su zbunjeni i uplašeni i za sebe i za budućnost svojih porodica", ističe Trifunović. 

Kako napominje, kada se govori o ustavnom poretku Kosova, mora da se pođe od Rezolucije 1244, a imajući nju u vidu, Ustav Kosova je, kaže, "u ozbiljnom problemu" jer do proglašenja nezavisnosti Kosova nije došlo sporazumom.

"Rezolucija 1244 je tu vrlo jasna, da do budućeg statusa Kosova može da dođe sporazumom svih strana – srpske, albanske i međunarodnog faktora, a to znači velikih sila koje bi u Savetu bezbednosti takav sporazum morale da potvrde novom rezolucijom. Prema tome, kada govorimo o ustavnom poretku Kosova, tu moram da stavim veliki i ozbiljan znak pitanja. Šta je ustavni poredak Kosova, da li se on može tako nazvati i da li je u saglasnosti sa Rezolucijom 1244?", navodi Trifunović.

Komentarišući to što Srbi u kosovskim zatvorima dugo čekaju na presude, bez mogućnosti da se brane sa slobode, naš sagovornik kaže da je bilo i nekoliko primera oslobađanja koji su usledili "nakon intervencije američkog ambasadora". 

"Dolazimo u situaciju da to pravosuđe, koje bi trebalo da bude objektivno, nepristrasno i nezavisno to uopšte nije. Ukazao bih na slučaj Pantić gde su se Amerikanci direktno umešali, tako što su neposredno uticali na postupajućeg tužioca i sudiju koji su pritvor Pantića na Jarinju, ako se to tako može nazvati, pretvorili u kućni pritvor. Ako imamo negde oslobađujuću presudu, to je u slučaju Todosijevića, a možda će biti i u slučaju Pantić jer su tu bukvalno prevršili svaku meru", ocenjuje Trifunović.

On ističe i da je aktuelna situacija posledica gašenja srpskih institucija na Kosovu, policije, pravosuđa i civilne zaštite.

"Sami smo sebe doveli u tu situaciju jer smo pre toga imali vrlo mali broj osuđujućih presuda, 2002. godine ih je bilo dve, 2015. pet ili šest, a nakon gašenja naših institucija i ulaskom u kosovske institucije, u kojima smo nažalost statirali, i koje nisu bile kredibilne, došli smo u situaciju da imamo hiperprodukciju takvih optužnica i bojim se da će se to nažalost dešavati i u budućnosti", kaže Trifunović.