Trinaest zemalja EU: Proširenje Unije doprinosi stabilnosti

Brisel Kosovo Onlajn
Izvor: Kosovo Online

Trinaest zemalja Evropske unije, okupljenih u Inicijativi tri mora usvojilo je zajedničku deklaraciju u kojoj se navodi da pridaju veliku važnost proširenju EU, kako na Zapadni Balkan, tako i na Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju, pošto će to u strateškom smislu doneti veću stabilnost i prosperitet celoj Uniji, prenosi N1.

„Reforme koje implementiraju kandidati i zemlje koje teže u EU, odrediće i brzinu procesa proširenja, koji mora ostati zasnovan na zaslugama“, piše u deklaraciji, usvojenoj 11. aprila uveče na kraju samita 3SI u Vilnjusu.

Učesnici su pozvali zemlje partnere koje teže članstvu u EU da budu posvećene evropskim vrednostima, „uključujući i tako što će se kretati ka punoj usklađenosti sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, popsebno sa restriktivnim merama EU“.

Istakli su i potencijal inicijative da pomoću svojih regionalnih infrastrukturnih projekata i ubrzanja zelene i digitalne transformacije, doprinese saradnji EU sa tim zemljama, kako bi se one približile Uniji.

U deklaraciji je ponovo najoštrije osuđen „neizazvani, nepravedan i ilegalni“i rat Rusije protiv Ukrajine i njenog naroda, i potvrđena nepokolebljiva podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, čiji je predsednik Volodomir Zelenski takođe bio gost samita.

Naglašena je i važnost jačanja transatlantskih veza sa SAD, i podvučeno da su zemlje Inicijative tri mora katalizator strateškog prisustva SAD u regionu, što doprinosi bezbednosti i prosperitetu Evrope, a nude i prirodnu vezu sa susedima EU.

Na jednodnevnom samitu inicijative u Vilnjusu, i pratećem poslovnom forumu, okupili su se šefovi država i vlada i najviši zvaničnici Austrije, Bugarske, Grčke, Hrvatske, Češke, Estonije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Poljske Rumunije, Slovačke i Slovenije.

Na skupu su bili i predstavnici strateških partnera – SAD, Nemačke, Evropske komisije i Japana koji je u Vilnjusu postao četvrti strateški partner.

Bili su i predstavnici pridruženih članica Ukrajine i Moldavije, a na poziv predsednika Litvanije Gitanasa Nausede, gosti su bili Gruzija, Izrael, Turska, Velika Britanija, Finska, Španija i Crna Gora, koju je predstavljao predsednik Jakov Milatović.

Inicijativa tri mora održala je prvi samit 2016. godine u Dubrovniku. Ona okuplja zemlje na osi sever jug, na potezu Baltik-Jadran-Crno More.