Trupe Кfora danas se povlače sa prelaza na severu Kosova

Kfor na Jarinju
Izvor: Kosovo Online

Trupe Kfora trebalo bi danas da se povuku sa prelaza Jarinje i Brnjak, jer ističu dve nedelje od njihovog dolaska predviđenog sporazumom iz Brisela o upotrebi registarskih tablica, prenosi Ekonomija onlajn. 

Tim sporazumom je uspostavljen režim nalepnica za registarske tablice. 

Kfor je pre dve nedelje rasporedio svoje snage na Jarinju i Brnjaku kako bi održavao bezbednost i slobodu kretanja. 

Pre dolaska Kfora sa prelaza su se 2. oktobra povukle specijalne policijske jedinice Rosu i barikade koje su postavili Srbi nezadovoljni dolaskom Rosu i odlukom Prištine o reciprocitetu za srpske registarske tablice. 

Počev od 4. oktobra u osam ujutru, kao privremena mera, počela je primena režima nalepnica onako kako je dogovoreno u dijalogu uz posredovanje EU, dok se ne dođe do trajnog rešenja. 

Biće formirana Radna grupa u kojoj će biti predstavnici Evropske unije, Beograda i Prištine, i njom će predsedavati EU. Cilj Radne grupe biće pronalaženje stalnog rešenja za pitanje automobilskih tablica u skladu sa standardima i praksom EU. Prvi sastanak Radne grupe biće 21. oktobra 2021. u Briselu. U roku od šest meseci od prvog zasedanja, Radna grupa će predstaviti svoje nalaze o trajnom rešenju u dijalogu na visokom nivou.