Turski ministar: Do kraja godine, obim bilateralne trgovine sa Kosovom milijardu dolara

turska kosovo
Izvor: Sputnjik

Turska očekuje da će obim bilateralne trgovine sa Kosovom dostići milijardu dolara do kraja 2024. godine, rekao je turski ministar trgovine Omer Bolat, ističući zajedničke istorijske, političke i ekonomske odnose kao i trgovinsku saradnju, piše Telegrafi.

"Verujem da će se pozitivan zamah koji smo godinama sticali u obimu trgovine nastaviti i da ćemo dostići nivo od milijardu dolara do kraja 2024. godine“, rekao je Bolat.

Napomenuo je da je ta cifra dostigla 785 miliona dolara u 2023.

U svom govoru na prvom tursko-kosovskom poslovnom forumu održanom u sedištu Odbora za spoljne i diplomatske odnose (DEIK) u Istanbulu, Bolat je rekao da su investicije turskih firmi na Kosovu dostigle 429 miliona evra (465 miliona dolara od 2023. godine), a trenutno je Turska šesta zemlja koja je najviše investirala na Kosovu, prema statistici Centralne banke Kosova.

Istakao je da im je zadovoljstvo što vide da značajne turske kompanije imaju ulaganja u oblasti rada aerodroma i distribucije električne energije na Kosovu.

"Naš cilj je da u narednom periodu povećamo postojeće investicije. Turske građevinske firme su do sada uspešno završile 30 projekata vredne 1,5 milijardi dolara na Kosovu, a turske tehničke konsultantske firme su završile 19 projekata ukupne vrednosti 9,3 miliona dolara“, dodao je on.

Govoreći o Mediteranskim igrama 2030. godine, koje bi trebalo da se održe na Kosovu, Bolat kaže da su spremni da sarađuju sa kosovskim prijateljima na Mediteranskim igrama 2030. koje će se održati. u Prištini.

Bolat je rekao da će razvoj ekonomske saradnje u velikoj meri doprineti njihovim ekonomijama i boljitku regiona, a za to je istakao da će potpisati protokol za Zajednički ekonomski i trgovinski komitet Turske i Kosova.

„Stvorićemo brz sistem koji će omogućiti preduzimanje konkretnih koraka za unapređenje ekonomskih i trgovinskih odnosa, jer ne sumnjamo da će naši napori doprineti prosperitetu dve zemlje, a kao kandidat za članstvo u EU, Kosovo ima važno mesto. Iz tog razloga, ovaj protokol će doneti plodnu saradnju u budućnosti“, rekao je turski ministar.