Tužilački savet Kosova dva meseca ignorisao ponudu Britanaca da podrže izbor novog tužioca

1
Izvor: Koha ditore

Otvaranje konkursa za glavnog državnog tužioca na Kosovu razočaralo je britansku ambasadu koja je dva meseca bezuspešno pokušavala da dobije odgovor od Tužilačkog saveta na njihovu ponudu da podrže ovaj proces, piše Koha.

U saopštenju objavljenom  20. januara, britanska ambasada je navela da je u protekla dva meseca njeno osoblje pisalo predsedavajućem Tužilačkog saveta Jetiši Maljokuu i glavnom tužiocu Aleksandru Ljumeziju, tražeći odgovore u vezi sa ovom ponudom i konkretnim projektom koji im je ponuđen. A posebno, kako naglašavaju, s obzirom na činjenicu da je pozicija glavnog državnog tužioca jedna od najvažnijih u institucionalnoj hijerarhiji. Odgovor nije stigao.

U dopisima koje su razmenili britanska ambasada i Tužilačko veće, koje je dostavila "Zakletva pravde", pokazalo se da su odluku o raspisivanju konkursa Britanci opisali kao iznenađujuću.

Sa druge strane, Maljoku, u tim dopisima, objašnjava da su o raspisivanju konkursa prethodno obavestili međunarodne predstavnike koji podržavaju tužilački sistem Kosova, uključujući i predstavnike britanske ambasade koja je jedan od njihovih glavnih partnera.

U tu svrhu, Maljoku je naveo da je predstavnicima ove ambasade prethodno upućen poziv za učešće na sastanku Tužilačkog saveta Kosova koji je održan 12. januara, da im je dostavljen dnevni red na kojem je navedeno da će jedna od tačaka biti raspisivanje konkursa za imenovanje glavnog državnog tužioca.

Maljoku je neostvarenje sastanaka sa stručnjacima britanske ambasade opisao kao nesporazum, navodeći kao razlog preterano zalaganje članova Saveta u tom periodu.

Na kraju, Maljoku je pozvao britansku ambasadu, zajedno sa drugim međunarodnim partnerima i civilnim društvom, da postane deo monitoringa ovog procesa, prenosi Koha.