Tužilački savet: Ukoliko se izvršna vlast ne distancira od izjava Salahua, prekid svake saradnje

Tužilački savet Kosova
Izvor: Koha ditore

Tužilački savet Кosova (KZK) duboko je zabrinut zbog izjava zamenika ministra pravde Bljerima Salahua, koji tužioce naziva kriminalcima, prenosi Ekonomija onlajn.

KZK smatra da su izjave zamenika ministra pravde koje je objavio na Fejsbuku poziv na linč, da su pristrasne, da predstavljaju predrasude i da imaju za cilj da nanesu štetu tužilačkom sistemu.

"Ako se izvršna vlast ne ogradi od ovakvih izjava, svaka međuinstitucionalna komunikacija i saradnja biće prekinuta", kažu u KZK. 

Navodi se da će državni tužilac preduzeti sve neophodne pravne radnje povodom iznetih navoda. 

Poručuju da Tužilački savet Kosova kao nezavisno ustavno telo nije dozvolio i neće dozvoliti da bilo kakvo mešanje ličnog, grupnog ili političkog interesa naruši integritet tužilačkog sistema.

Salahu je na Fejsbuku napisao da su tužioci kriminalci i da se dokazuje da su uključeni u krivična dela, kao i da je hitno potrebno da se ta situacija promeni i da su, pored mehanizma provere, važne izmene zakona koje eliminišu kriminalne piramide. 

“Vladavina prava nema alternativu, pa se očekuje da će ove promene vrlo brzo biti prosleđene  Skupštini Kosova”, napisao je Salahu.