U DPK smatraju da je povređen suverenitet Kosova, a ministar Veljiu da se radi o rutinskoj patroli

Agim Veljiu
Izvor: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Opoziciona Demokratska partija Kosova ocenila je danas da je prisustvo Vojske Srbije na Kosovu ozbiljno kršenje kosovskog suvereniteta, a kosovski ministar unutrašnjih poslova Agim Veljiu da se radi o rutinskim patrolama Kfora i srpske vojske.

Veljiu su danas susreo sa komandantom Kfora Mikeleom Risiem, nakon čega je saopštio da Kfor i kosovska policija razgovaraju o modalitetima za obnavljanje zajedničkih patrola duž granice sa Srbijom.

Prema rečima Veljiua, komandant Kfora je pozdravio njihov susret, rekavši da su takvi sastanci dobrodošli.

"General Risi me obavestio da je Kfor o ovom incidentu upoznat preko medijskih izveštaja, pošto je ta akcija bila samo zajednička, rutinska i sinhronizovana patrola Kfora i oružanih snaga Srbije, sa kojima Kfor od 2008. godine sprovodi zajedničke patrole duž granične linije. Dakle, ovo je bila samo zajedničko patroliranje“, objasnio je Veljiu.

Dodao je da se takve sinhronizovane aktivnosti održavaju i sa vojnim snagama Srbije i sa bezbednosnim snagama Kosova, kako bi se izbegao bilo kakav sukob između pripadnika dveju snaga.

„Pozdravio sam činjenicu da su u prošlosti organizovane zajedničke patrole Kfora i kosovske policije, zahtevajući istovremeno da se takve patrole nastave u ovom delu Kosova, što je pozdravio general Risi, koji je rekao da su spremni da pomognu kosovskoj policiji da nastave takve aktivnosti“, rekao je kosovski ministar.

DPK kritikuje Vladu Kosova i Kfor

Demokratska partija Kosova (DPK) najoštrije je osudila prisustvo srpske vojske na teritoriji Kosova i u saopštenju ocenila da je ova akcija, koju tolerišu Vlada Kosova i Kfor, ozbiljno kršenje suvereniteta i nacionalne bezbednosti.

„To je otvorena pretnja teritorijalnom integritetu i bezbednosti građana Kosova. Kontinuirane provokacije srpskih vojnih snaga u pograničnim selima i na teritoriji Kosova pred očima Kfora, čija je to odgovornost, neprihvatljive su", saopšteno je iz DPK.

Iz ove partije dodaju da potreba za, kako navode, relaksiranjem odnosa između suseda ne opravdava akciju uvođenja srpske vojske na teritoriju Kosova.

"To je suprotno tom cilju, to je provokacija i kršenje suvereniteta. U trenutku kada su na udaru predvodnici slobode, države Kosovo, upravo zbog pravedne borbe protiv ove ubitačne vojske, nije trenutak za takve eksperimente sa simbolikom koja građanima vraća samo bol i strah", navodi se u saopštenju, koje je preneo Kosovapres.

“Takvo postupanje sa vojskom, posle grešaka vlade Kurtija i Hotija, u nekontrolisanom ulasku "medicinskih i humanitarnih" konvoja u ime pandemije, za mir i budućnost odnosa dveju zemalja je više nego greška – to je ugrožavanje i uništenje onoga što je do sada postignuto", navodi se u saopštenju.

Iz DPK pozvali su Vladu Kosova i međunarodnu zajednicu da brzo reaguju i preduzmu direktne akcije kako bi zaustavili ove, kako navode, direktne provokacije protiv suvereniteta zemlje i izbegli svaki mogući sukob koji bi mogao uticati na dosadašnja dostignuća.

 

 

 

Mrki
09. Avgust 2020.
Kosovski suverenitet...ma dajte uozbiljiti se... Haha