U Francuskoj danas drugi krug predsedničkih izbora

francuska
Izvor: GazzetaExpress

U Francuskoj se danas održava drugi krug predsedničkih izbora, u kojem se nadmeću aktuelni predsednik i lider Republike u pokretu Emanuel Makron i kandidatkinja desnice Marin Le Pen, prenosi TV Most.

Najnovije ankete javnog mnjenja prognoziraju da će Makron pobediti sa 57 odsto glasova u odnosu na Le Pen, koja bi mogla da dobije desetak procentnih poena manje. Margina pobede ipak bila bi manja nego na izborima 2017. godine, ocenjuje Politiko.

O novom predsedniku odlučivaće skoro 49 miliona birača, a procenjuje se da bi izlaznost mogla da bude oko 72 odsto.

I dok Makron verovatno ima najveće šanse za reizbor u odnosu na svoje prethodnike, Le Penova se bori za svoju političku budućnost, jer bi poraz u trećem pohodu na Jelisejsku palatu izazvao promene na čelu njene partije Nacionalno okupljanje.

Makron, koji je osvojio veću podršku od svoje rivalke u prvom krugu, rekao je u međuvremenu da ništa ne uzima zdravo za gotovo i da traži širu podršku.

Oni su nekoliko dana pre drugog kruga predsedničkih izbora suočili mišljenja u TV debati, u kojoj su pokušali da ubede građane ko je u boljoj poziciji da poboljša kupovnu moć Francuza i da uspešno vodi spoljnu politiku zemlje.

Makron je ocenio je da izbori predstavljaju referendum o Evropi s obzirom da dva kandidata predlažu dve veoma različite budućnosti Francuske - kako u unutrašnjoj, tako i u spoljnoj politici.

Kada je životni standard pitanje broj jedan na izborima, Marin Le Pen je sve karte u kampanji stavila na tu temu i obećala smanjenje troškova života. Njen drugi veliki plan je da socijalno stanovanje, radna mesta i socijalna pitanja postanu „nacionalni prioritet" za francuske državljane i da se bori protiv islamizma, navodi Bi-Bi- Si.

I Makron i Le Pen, koji su u prvom krugu osvojili najviše glasova od ukupno 12 kandidata, nadaju se poverenju birača koji su podržali lidera krajnje levice Žan-Lika Melanšona u prvom krugu, a od kojih bi mnogi mogli da budu uzdržani ili da ostave svoje glasačke listiće prazne.

Makron je dobio podršku lidera Nemačke, Španije i Portugala - Olafa Šolca, Pedra Sančeza i Antonija Košte, koji su zajedničkom tekstu u više evropskih medija pozvali birače na jedinstvo kako bi se održali prosperitet i blagostanje u Evropi, preneo je AP.

Prvi rezultati izbora očekuju se večeras oko 20 časova, nedugo nakon zatvaranja birališta. Pobednik izbora preuzeće dužnost predsednika Francuske 13. maja.