U Preševu nakon izbora albanska koalicija protiv Arifija najbliža vlasti

Preševo
Izvor: Wikipedia / ETH-Archiv

Pet albanskih opozicionih partija, različitih ideoloških orijentacija, ujedinile su se kako bi nakon nedavnih izbora uklonile sa vlasti Alternativu za promene i njenog lidera Šćiprima Arifija sa mesta gradonačelnika Preševa, prenosi Gazeta Ekspres.

Nakon izbora održanih 28. marta, pet albanskih opozicionih partija, koje su se zajedno kandidovale, osvojile su većinu od 38 mesta u lokalnoj skupštini.

Prema podacima koje je Radio Slobodna Evropa dobio od opštinske izborne komisije, na vanrednim lokalnim izborima u Preševu, od 18.254 glasača koji su glasali, većina je izabrala političku opciju koja je do sada bila na vlasti.

Arifijeva Alternativa za promene osvojila je 6.020 glasova ili 14 odborničkih mesta. Albanska demokratska stranka Ragmija Mustafe osvojila je 4.173 glasa ili devet mesta; Stranka za demokratsku akciju poslanika Šaipa Kamberija 3.336 glasova ili sedam mesta; Reformski pokret na čelu sa Samijem Saljihuom 2.545 glasova ili pet mesta i Demokratska unija Albanaca Nasera ​​Azirija 441 glas ili jedan mandat. Albanska demokratska alternativa nije prešla cenzus.

Srpska lista je osvojila 1.222 glasa i dva mandata.

Građani  podržali Arifijevu stranku

Aktuelni gradonačelnik Preševa Arifi rekao je za RSE da su stranka koju vodi i građani koji podržavaju njihovu politiku izborili još jednu ubedljivu pobedu na izborima.

"Alternativa za promene sa 14 mesta osvojenih u Skupštini opštine Preševo, od 38 mesta, pobedila je ubedljivo na izborima u nedelju, a građani koji podržavaju našu političku opciju izrazili su jasnu želju da se održi kontinuitet vlasti“, Rekao je Arifi .

Alternativa za promene nije komentarisala činjenicu da je "blok albanskih opozicionih partija" osvojio 22 mesta i prema ovoj političkoj grupaciji, Arifijeva stranka verovatno neće zadržati vlast u Preševu.

Predstavnici opozicionih partija kažu da nije uvek moguće u potpunosti ostvariti sva predizborna obećanja i da je politička realnost nekih od njih „jednostavno redefinisana zbog interesa građana“.

RSE nije dobio odgovor od Arifija na pitanje ko očekuje podršku, osim podrške koju su ranije izrazila dva opštinska odbornika sa Srpske liste, na putu ka većini u skupštini Preševa.

Mustafa: Poštovaćemo volju birača

Upitan s kim će Albanska demokratska stranka formirati postizborne koalicije, lider te partije Ragmi Mustafa rekao je 24. marta da će "odluka o tome s kim mogu i treba formirati postizborne koalicije odlučivati glasači “.

Dan nakon što je ADP na izborima osvojila devet mesta, Mustafa je rekao da je prerano govoriti sa kim će formirati koaliciju i dodao da treba očekivati da se razmotre svi aspekti "nove situacije".

"Javno mnjenje je bilo potpuno naklonjeno ADP da pobedi na lokalnim izborima u Preševu. Međutim, velike prepreke u našoj predizbornoj kampanji od strane države Srbije umanjile su nam šanse za formiranje sopstvene vlade“, rekao je Mustafa.

Dodao je da je „stranka Aleksandra Vučića u želji da vlada svakim kvadratnim metrom Srbije vršila i indirektan pritisak na birače u Preševu“.

„Sve će to biti teme za pregovore o postizbornim koalicijama i zato trenutno ne mogu reći više od toga da ćemo poštovati izbornu volju birača“, rekao je Mustafa.

Govoreći o mogućem ulasku u sledeću vladajuću koaliciju članova Srpske liste, predsednik ADP je odgovorio da ne veruje u takvu mogućnost.

„Ne verujem da će oni biti deo vlade jer su se odlučili i pobratimili sa Alternativom i ovom prilikom želim uspeh Alternativi i Srpskoj listi u opoziciji“, rekao je Mustafa.

U lokalnoj koaliciji okupljenoj oko SNS bile su sve srpske stranke i pokreti. U prethodna tri mandata Srpska lista bila je deo vladajuće koalicije, koju je formirala Alternativa za promene.

Zbunjujuća situacija

Iz Stranke za demokratsku akciju, koja je takođe najavila ubedljivu pobedu tokom predizborne kampanje i takmičila se sa Arditom Sinani za gradonačelnicu Preševa, rečeno je za RSE "da je kampanja bila nezaboravna, uprkos teškim okolnostima zbog pandemije koronavirusa“.

Stranka za demokratsku akciju osvojila je sedam mesta.

"Naša atraktivna politička opcija, naš program za Preševo, a posebno naša otvorenost u svakodnevnoj komunikaciji sa građanima, doprineli su podršci naše stranke i mene lično“, rekla je Ardita Sinani za RSE.

Naglasila je da je Preševo degradirano i uništeno u proteklim decenijama i da ovom opštinom treba da rukovodi žena.

Dodala je da su "građani umorni od bivših lidera koji su samo davali obećanja i nisu činili ništa konkretno“.

Direktor Centra za nadgledanje i istraživanje u Preševu Kujtim Sadriu rekao je za RSE da je politička situacija u opštini bila "zbunjujuća" pre nego što je srpska vlada uvela mere štednje zbog krize lokalne vlasti.

Rekao je da je problem opozicije u tome što se oni "nisu udružili da bi radili u interesu građana, već zbog ličnih interesa svojih lidera".

Sadriu je naglasio da veruje da predizborni raskol albanskih političkih partija „više ne važi“ i da, uprkos tvrdnjama opozicije da neće ući u koaliciju sa Alternativom za promene, aktuelni predsednik Arifi ne treba da bude isključen iz bilo koje kombinacije.

Duga politička kriza

Skupština opštine Preševo raspuštena je odlukom Vlade Srbije u decembru 2020. godine, nakon što tri meseca zaredom nije održana nijedna sednica.

Političku krizu izazvao je Pokret za reforme, čiji su odbornici napustili skupštinu opštine, blokirajući rad te institucije. Vlada je uvela privremene mere u Preševu i imenovala bivšeg gradonačelnika Arifija za predsednika Privremenog organa.

Lokalni izboru u Preševu održani 28. marta bili su treći po redu i drugi vanredni izbori u poslednje četiri godine.

Miodrag iz Peći
30. Mart 2021.
Ne verujem da u srpskom gradu Preševu ima samo 1222 Srbina.