U Prištini u petak o Nacrtu zakona o vrednostima OVK

ovk
Izvor: N1 Info

Poslanici kosovske skupštine razmatraće u petak 7. avgusta Nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, uprkos pozivima stranih diplomata i predstavnika Srba da će njime biti ugrožena sloboda govora i da će pojačati ionako postojeći strah kod svih nealbanskih etničkih zajednica na Kosovu, prenosi RTS.

Predlog zakona predložila je Demokratska partija Kosova još početkom 2018. godine.

Sada kada je protiv osnivača te stranke Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, napisana optužnica u Specijalnom sudu u Hagu, zbog sumnje da su na čelu OVK počinili ratne zločine, sredinom prošlog meseca kosovska vlada podržala je Nacrt zakona i uputila ga skupštini.

U nacrtu se navodi da je svaki javni zvaničnik i kosovski građanin dužan da "poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene ovim zakonom u bilo koje vreme i okolnostima u zemlji i inostranstvu".

Nacrtom se legalizuje institucionalna i građanska obaveza zaštite imidža OVK, zatim predviđa uspostavljanje ratnog muzeja i dana sećanja na sukob okončan 1999. godine.

Prema Nacrtu zakona, takozvane ratne vrednosti uključuju samu OVK kao oružanu vojnu formaciju, njene veterane, zastavu, zakletvu, grb, generalštab, politički direktorat, štabove operativnih područja i arhiva, kao i memorijalni kompleks Adema Jašarija u Prekazu.

Navodi iz nacrta zakona nisu ostavili ravnodušnim međunarodne diplomate u Prištini, pre svih američkog ambasadora Filipa Kosneta, koji je upozorio da je predloženi zakon pogrešan način pokazivanja poštovanja prema OVK.

"Kriminalizuje se sloboda govora, zastrašuju se građani i ima skupu cenu. Njime se odvraća od praktičnih napora za razumevanje i podučavanje istorije Kosova", poručio je Kosnet u objavi na Tviteru.

Savetovao je i upitao albanske političare u Prištini "kada će preusmeriti energiju na ekonomiju i kovid-19".

Ako kosovska skupština usvoji predlog zakona, a najave su da hoće, jer su se za nacrt zakona izjasnili i opozicioni poslanici Pokreta Samoopredeljenje, budžetska izdvajanja iznosiće više od dva miliona evra za te namene.

Kosovska vlada odobrila je Nacrt zakona dan pošto je u Hagu počelo četvorodnevno ispitivanje osumnjičenog kosovskog predsednika Hašima Tačija. DPK i Organizacija ratnih veterana OVK smatraju da će poslanici podržati zakon uprkos političkim razlikama.

Predstavnici Srba na Kosovu ističu da ih brine najava glasanja za Nacrt zakona o vrednostima OVK, kojim će im, kao što ukazuje i američki ambasador, dodatno biti ograničena i onako skučena sloboda govora na Kosovu.

Primer je slučaj bivšeg ministra u kosovskoj vladi Ivana Todosijevića, osuđenog prvostepeno krajem prošle godine u Prištini.

Todosijević je osuđen zbog izjave povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja na ceremoniji u Zvečanu, kada je rekao da je povod za agresiju na Srbiju bila takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova.

"Izmišljen je Račak, a upravo su ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao", rekao je tada Todosijević i onda osuđen na dve godine zatvora zbog "podsticanje na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju", podseća RTS.