U susret 1. septembru: Šatl diplomatija Lajčaka i Eskobara između Beograda i Prištine

Vučić i Kurti u Briselu sa Lajčakom i Boreljom
Izvor: Print Screen

Prošlonedeljni razgovori u Biselu nisu zatvorili nijedno sporno pitanje, a otvorili su rok za rešavanje gorućih problema. Ukoliko Beograd i Priština ne postignu kompromis, za nedelju dana počinje preregistracija srpskih tablica, dok ulazak na Kosovo neće biti moguć bez registracionog lista, piše RTS.

Beograd je najavio da će se boriti za prihvatljivo rešenje, a u tome bi mogla da pomogne poseta međunarodnih predstavnika.

“Nije postignut dogovor, ali to nije kraj priče”, rekao je nakon sastanka u Briselu  šef evropske diplomatije Đuzep Borelj.

Priča dobija nastavak u Prištini gde borave evropski posrednik u dijalogu i američki izaslanik za region. Očekuje se da glavna tema budu dozvole za kretanje srpskih državljana.

"Zapadu je sasvim prihvatljivo i jasno da Kosovo traži ono što Srbija sprovodi već 10 godina sa one strane granice. Zapravo, svi se slažu da je reciprocitet u odnosima ne samo normalan nego i da jednostavno nema odnosa bez toga", kaže politički analitičar iz Prištine Fadilj Ljepaja.

Ulazno-izlazna dozvola već se izdaje nosiocima kosovskih dokumenata na ulasku u centralnu Srbiju. Istu praksu Priština je pokušala da primeni 1. avgusta, ali je zbog barikada na severu pokrajine primena odložena za 1. septembar. Da je i taj datum podložan promeni veruju predstavnici Beograda.

"Kurti se ponaša kako mu je dozvoljeno. Ja se nadam da će i američki i evropski zvaničnik njemu saopštiti da iza njega ne stoje. Ako to budu rekli iskreno, onda ima nade i šanse da se sve promeni i dođemo do nekog rešenja", poručuje predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović.

Rešenje u šest tačaka, koje je sastavio kosovski premijer, za Beograd je neprihvatljivo, poručio je predsednik Srbije nakon sastanka u Briselu. Kurtijevu ponudu analitičari vide kao odsustvo želje za kompromisom.

"Pažnja je usmerena na međusobno priznanje, jer da nije tako ne bi na ovom sastanku, koji je trebalo da reši tehničke stvari, Kurti izašao sa okvirnim sporazumom od šest tačaka od kojih je jedna međusobno priznanje", navodi Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku.

Ljepaja dodaje da "te tačke sadrže volju građana Kosova, one su zapravo kompromis. To nije maksimalno rešenje".

Osim priznanja, članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, revidiranja postignutih sporazuma, predlog uključuje i rešavanje pitanja nestalih lica.

"On je sada pobegao od humanitarnog mandata, jer je misija u traženju nestalih lica isključivo humanitarna, uz podršku institucija na prostorima gde su lica nestala. On je sada to stavio u paket uz zahteve koji su nemogući, što znači da šalje poruku da ga ni nestala lica ne interesuju", ističe Odalović.

Posle Prištine, Lajčak i Eskobar dolaze u Beograd. Ukoliko bude potrebe u dijalog bi u budućnosti mogao da se uključi i američki državni sekretar Entoni Blinken, saopštio je Stejt department. Ponavljaju da prate pregovore dve strane i ohrabruju njihov nastavak.