RSE: U utorak u Briselu o implementaciji sporazuma, moguće i o pitanju dinara

Petković i Bisljimi.jpg
Izvor: Lajmi

Evropska unija je za 19. mart, utorak, sazvala sastanak za dijalog za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije na nivou glavnih pregovarača. Radio slobodna Evropa saznaje iz diplomatskih izvora da će se na tom sastanku razgovarati o planu redosleda implementacije Sporazuma na putu normalizacije i o drugim pitanjima, uz mogućnost uključivanja pitanja dinara.

Da će sastanak u okviru dijaloga biti održan u utorak, 19. marta, najavio je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar koji je nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, rekao da očekuje da Vlada Kosova bude fleksibilna na tom sastanku.

RSE podseća da su o pitanju dinara Kosovo i Srbija razgovarali u Briselu krajem februara, ali na tom sastanku, gde je Kosovo predstavljao guverner Centralne banke Kosova Ahmet Ismailji, nije bilo rezultata.

Od 1. februara na snagu je stupila uredba CBK-a koja predviđa evro kao jedinu valutu za plaćanje na Kosovu, zabranjujući upotrebu srpskog dinara.

SAD i EU su kritikovale ovu odluku, jer je doneta bez prethodnih konsultacija i bez razmatranja negativnih uticaja na srpsko stanovništvo na Kosovu.

Nakon što je odluka stupila na snagu, Srbi na Kosovu, kako zaposleni, tako i penzioneri, studenti i korisnici socijalne pomoći, danima su formirali redove ispred ekspozitura Banke Poštanske štedionice, kako bi podigli svoj novac, ali u tome nisu uspevali.

Tokom februara, kosovske vlasti su u par navrata zaustavili vozila sa novcem iz Srbije, onemogućivši dostavljanje dinara na Kosovo.