U Vašingtonu šokirani Haradinajevim pokušajem da plati ugovaranje sastanaka

Haradinaj
Izvor: Zeri

U Vašingtonu su prošlog decembra sa nevericom dočekali saznanje da je tadašnji premijer Kosova Ramuš Haradinaj unajmio lobiste koji su pokušali da mimo zvaničnih kanala ugovore njegove susrete sa visokim zvaničnicima SAD, prenosi beogradski Kurir pisanje Ljajmija.

Povod su, kako se navodi, bili mejlovi koje je Nacionalni Savet za bezbednost dobio od kabineta Haradinaja i kompanije kojoj je platio da lobira za njega. Ovakav potez, nezabeležen u diplomatskoj praksi SAD, zahtevao je oštar odgovor američkih zvaničnika.

U mejlovima, koje je objavila Metro Gazeta, vidi se da je Haradinaj unajmio Metjua Oresmana, preko firme Pilsburi Vintrop Šou Pitman LLP, kako bi mu ugovorio sastanke sa visokim američkim zvaničnicima u Vašingtonu.

Zbog ovoga je Vilijam Berkli, jedan od glavnih ljudi u Nacionalnom Savetu za bezbednost, pisao savetniku Haradinaja, Eroldu Beleguu, da izrazi svoju "nevericu" povodom načina na koji je vlada Kosova pokušala da lobira. On je upozorio da bi ovo sve čak moglo da bude povod za pokretanje istrage oko toga kako se koristi novac poreskih obveznika.

Ovo je Berkli napisao u mejlu:

"Mi u Beloj kući smo u neverici zbog toga što je premijer unajmio Metjua Oresmana i njegovu firmu Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP da lobira za vašu vladu mimo zvaničnih kanala. Korišćenje ovih firmi će verovatno imati negativan efekat i ostaviti manje prilika da postignemo naše zajedničke ciljeve. Dalje, ako premijer koristi javne fondove da plaća lobiste, onda ovo može da ima pravne posledice za obe strane, što bi moglo da dovede do istraga".

Inače, u pismima i mejlovima koje je kompanija angažovana od strane Ramuša Haradinaja poslala u Vašington, traženo je da se on sastane sa visokim zvaničnicima, ali su i predloženi načini na koje bi dijalog između Beograda i Prištine trebalo da se razvija."

Missing media item.

U vreme pisanja ovih mejlova, tek su uvedene takse na robu iz Srbije, piše Ljajmi. SAD su se i tada, kao i sada, žestoko protivile taksama i tražile njihovo hitno ukidanje. Vilijam Berkli je dalje podsetio Haradinajev kabinet da bi takse trebalo suspendovati, kategorički izjavljujući da zbog toga Ramuša Haradinaja niko bitan neće primiti na sastanke i razgovore u Vašingtonu.

Dalje, mi snažno ohrabrujemo premijera da iskoristi svoj nesumnjivi autoritet i politički uticaj da odmah ukine takse i da se ponovo fokusira na unutrašnje konsultacije pre postizanja konačnog dogovora sa Srbijom, koji će biti postignut na korist obe strane. Nećemo održavati dalje razgovore sa premijerom ovde u Vašingtonu sve dok ovi ciljevi ne budu postignuti", napisao je Berkli.