Gervala otvorila ambasadu u Vašingtonu: Kosovo najproamerička zemlja na svetu

U Vašingtonu svečano otvorena zgrada kosovske ambasade
Izvor: Facebook/ MSP Kosova

Na ceremoniji svečanog otvaranja kosovske ambasade u Vašingtonu učestvovali su ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala, pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejms O'Brajan, kao i ambasador Kosova u SAD Iljir Dugoli.

Kako se navodi u saopštenju MSP Kosova objavljenom na Fejsbuku, Gervala je rekla da otvaranje ove ambasade nosi snažnu poruku.

“Dokažimo da smo kao zapadna demokratija mnogo jači od onih koji se svakodnevno bore protiv naših vrednosti, naših principa i pokažimo našoj deci da snagom naših vrednosti, snagom volje i snagom slobode koju živimo, možemo izgraditi bolju budućnost za sve nas“, rekla je Gervala.

Ona je dodala „da je Kosovo najproamerička zemlja na svetu“.

„Ove godine ćemo proslaviti 25. godišnjicu oslobođenja Kosova i svako dete na Kosovu zna da bez posvećenosti naših partnera, saveznika i prijatelja pre 25 godina, bez obaveze Natoa da zaustavi genocid na Kosovu, danas ne bismo bili ovde među vama. Ova posvećenost naših prijatelja spasila je više od 100.000 života na Kosovu i donela drugačiju budućnost za ceo naš region. Kosovo je najproamerička zemlja na svetu i stoga ova ambasada koju danas otvaramo nije samo objekat, već moćna poruka“, dodala je.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejms O'Brajen je izjavio je da su SAD bile i uvek će biti predan prijatelj i partner Kosova.

On je istakao da bi  osnivanje ove ambasade odmah pored mesta gde je započela svoju karijeru veoma obradovao bivšu državnu sekretarku Medlin Olbrajt.

„Njeno srce bi se rasprsnulo od radosti kada bi videla Kosovo ovakvo, za koje je uvek govorila da je ono na šta je najviše ponosna“, rekao je pomoćnik sekretara O'Brajen.

Ambasador Kosova u SAD Iljir Dugoli rekao je prisutnima da ova ambasada služi kao dokaz čvrste, stabilne, neraskidive veze koja postoji između naroda Kosova i SAD.