U Zvečanu protest podrške Radošu i Dušanu: Stradaju bez krivice, Evropo, vidiš li nepravdu

Protest u Zvečanu
Izvor: Kosovo Online

U Zvečanu je danas održan protest zbog hapšenja Dušana Obrenovića i Radoša Petrovića, a okupljeni građani zahtevali su njihovo puštanje na slobodu.

Advokat Dušana Obrenovića, Predrag Miljković rekao je da je svega oko 50 metara od mesta gde su se danas okupili građani, uhapšeni njegov branjenik i Radoš Petrović dok su mirno izražavali nezadovoljstvo zbog nametanja nelegitimnih gradonačelnika u opštinama na severu Kosova i prisustva specijalaca Kosovske policije.

"Na 50 metara odavde uhapšeni su Dušan i Radoš dok su mirno protestovali i iskazali nezadovoljstvo. Dušanu se danas na teret stavljaju četiri najteža krivična dela, ako je on to izvršio ja ne mogu da verujem u taj pravosudni sistem. Moj branjenik je nevin i ja ću se za njega boriti do zadnjeg atoma svoje snage", poručio je Miljković, koji je okupljenima predočio dokaze o nevinosti Dušana i Radoša.

Podsetio je da su Obrenović i Petrović već 16 dana u pritvoru i pozvao građane da nastave da im pružaju podršku.

"Molim vas da im odavde pošaljemo podršku. Dušan ima samo sestru Selmu i molim vas da pokažemo da smo i mi uz Dušana svi zajedno", kazao je advokat.

Okupljeni su nosili parole: "Sloboda za našu braću Radoša i Dušana", "Svi smo mi Radoš i Dušan", "Radoš i Dušan stradaju bez krivice!", "Evropo, da li vidiš nepravdu nad Radošem i Dušanom?","Montirani procesi protiv Radoša i Dušana, a šta kaže Lajčak?!", "Na Kosovu nema prava i pravde za Srbe!", "Sloboda za sve zatočene Srbe", "Kurti te tuži, Kurti ti sudi! Dosta je!", "Neće nas slomiti Kurtijev kazamat!".

Dušan Obrenović i Radoš Petrović uhapšeni su 29. maja prilikom mirnih protesta Srba u Zvečanu zbog ulaska Iljira Pecija, novoizabranog gradonačelnika Zvečana u opštinsku zgradu uz podršku kosovske policije, koji je imenovan na tu funkciju posle izbora u ovoj opštini na severu Kosova, na kojima Srbi, koji su većina, nisu učestvovali.

Ivana Rakić, direktorka udruženja "Podrži me" koje je organizovalo protest, rekla je da "nas sve ova situacija vraća dva koraka unazad i da naša deca provode vreme samo u kućama".

"Pre više od dve nedelje uhapšen su naša braća i sugrađani, Dušan Obrenović i Radoš Petrović. Ne možemo da ćutimo protiv ove nepravde. Svi dobro znate da je Radoš jedan od humanih ljudi koji je pomogao da se centar izgradi. On je neko ko je požrtvovan, human i rado učestvuje u akcijama koje su za dobrobit zajednice. Teška situacija u kojoj se nalazi je krst koji on nosi, ali i svi mi koji smo sa njim. Dušan je naše dete, sticajem čudnih okolnosti doživeo je nepravdu koja se nikome poželeti ne može. Svi znamo golgotu njegovog života pre hapšenja. Tom detetu nema ko da previje rane. Dušane, dete, šaljemo ti podršku i hrabrost jer će sve ovo proći", navela je Rakić.