Učešće opozicije u dijalogu neizvesno

Vlada Kosova
Izvor: Radio Kim

Na najave kosovskog premijera Avdulaha Hotija o formiranju Foruma lidera parlamentarnih političkih stranaka, radi izgradnje potrebnog političkog konsenzusa na Kosovu za organizovanje procesa dijaloga sa Srbijom, usledile su reakcije opozicionih stranaka, Pokreta Samoopredeljenje i Demokratske partije Kosova, piše Koha.

Dok Samoopredeljenje isključuje svaku mogućnost da se u trenutnim okolnostima uključi u proces dijaloga, Demokratska partija Kosova očekuje zvaničan poziv institucija koji bi mogli da razmotre.

Šef parlamentarne grupe Samoopredeljenja Redžep Seljimi rekao je za Radio Slobodna Evropa da trenutno ne postoje okolnosti pod kojima bi podržali aktuelnu vladu, koja tvrdi da će voditi dijalog sa Srbijom.

"Pokret Samoopredeljenje ne može sarađivati sa vladom, koja ne samo što je nelegalna i nelegitimna, već je i vlada koja je stvorila neravnopravne odnose sa Srbijom uklanjajući mere reciprociteta, kao preduslov za nastavak pregovora sa Srbijom", naglasio je Seljimi.

Portparol Demokratske partije Kosova Avni Bitići kaže da ovaj politički subjekt smatra da je dijalog veoma važna tema za Kosovo, dok je trenutni pristup ovoj temi premijera Hotija neozbiljan.

„Smatramo da pozivi koje upućuje iz televizijskih studija nisu ozbiljni u odnosu na političku situaciju kroz koju prolazimo. DPK ozbiljno će razmotriti svaki poziv koji stigne iz institucija zemlje, posebno u vezi sa temom dijaloga, jer nas zanima kako će stvarno izgledati pristup premijera u vezi sa ovom temom. U tom kontekstu, DPK još uvek čeka zvanični poziv premijera Hotija“, naglasio je Bitići.

Politički analitičar Imer Muškoljaj je u razgovoru za RSE izrazio mišljenje da se uprkos dobrim namerama sa inicijativom premijera Hotija da se formira forum lidera parlamentarnih političkih stranaka, sa idejom da kosovska strana u dijalogu sa Srbijom ima zajedničku poziciju, takva inicijativa je nepotrebna.

„Takve tzv. grupe jedinstva, takvi forumi jedinstva, sada nisu potrebni kada Kosovo ima svoje institucije, a predsednik i vlada imaju svoje ustavne odgovornosti. Takvi forumi i takozvane grupe jedinstva bili su logični kada Kosovo još uvek nije proglasilo nezavisnost. Na drugoj strani, niko ne može prisiliti ili naterati opoziciju da postane deo procesa dijaloga", rekao je Muškoljaj.

Premijer Avdulah Hoti ranije je izjavio da je Kosovo spremno da uđe u proces dijaloga i da očekuje da će se prvi sastanak u okviru procesa uskoro održati.

Međutim, naglasio je da dinamika dijaloga i zaključivanje sporazuma ne zavise od Kosova.

Za postizanje sporazuma, ako na kraju bude postignut, biće potrebne dve trećine glasova 120 poslanika Skupštine Kosova, dok je za formiranje vlade Hotija glasao 61 poslanik.

Poslanik Seljimi kaže da je kraj procesa dijaloga hipotetička okolnost, ali prema njemu, obaranje vlade Aljbina Kurtija i formiranje vlade Avdulaha Hotija izvršeno je s ciljem da, kako kaže, kosovski predsednik Hašim Tači ima vladu koja se ne protivi eventualnom sporazumu postignutom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Ono što vidimo, sav taj trud i zajednički ilegalni poduhvat predsednika sa drugim mehanizmima, jeste bio sa ciljem da spreči bilo koga da opstruira takav sporazum. Razumljivo je da Samoopredeljenje i Kurti nikada ne bi prihvatili da se postigne sporazum, a kamoli da budu akteri odluka koje su u suprotnosti sa interesima građana Kosova“, naglasio je Seljimi.

Demokratska partija Kosova nije razjasnila da li će njeni poslanici glasati za ili protiv sporazuma između Kosova i Srbije - ako se na kraju i postigne - u zavisnosti od sadržaja sporazuma.

Analitičar Muškoljaj ocenjuje da u vezi s procesom dijaloga, opozicija može igrati svoju ulogu u Skupštini Kosova, raspravljajući o procesu pre i posle eventualnog sporazuma, može postavljati pitanja, davati predloge, o i u završnici procesa, ukoliko dođe do eventualnog sporazuma sa Srbijom, bez obzira na to da li će glasati za taj sporazum ili ne.

"U tome i jeste svrha opozicije. Predstavnici vladajuće koalicije, koji su odlučili da formiraju koaliciju, jasno su poručili da imaju punu odgovornost u pogledu postizanja bilo kakvog sporazuma sa Srbijom. Ovo je legitimno i legalno. S druge strane, opoziciji jednostavno treba prepustiti ulogu opozicije, da se protivi u skupštini i kada je reč o postizanju sporazuma u skupštini, da odluči da glasa za ili protiv“, naglasio je Muškoljaj.

Premijer Avdulah Hoti predstavio je 10. maja na Akademiji nauka i umetnosti Kosova okvir principa sa kojima će pristupiti dijalogu sa Srbijom, kako je to nazvao.

Naglasio je da će se "dijalog odvijati samo na osnovu Ustava Kosova", dok će principi ovog dijaloga biti da je "teritorijalni integritet Kosova neosporan", "sukob između Kosova i Srbije treba zauvek da prestane" i "o ustavnoj organizaciji Kosova ne može se pregovarati."