Udruženje naftaša: Odluka Vlade Kosova o određivanju gornje cene derivarta biće pogubna za kompanije

nafta-gorivo
Izvor: Klan Kosova

Udruženje naftnih radnika saopštilo je da će odluka Vlade Kosova da ograniči gornje cene nafte i benzina imati pogubne posledice po kompanije koje se bave tom delatnošću, dodajući da je slučaj prosleđen pravosudnim organima na razmatranje, prenosi Koha.

Iz Udruženja naftaša navode da je ta odluka doneta bez analize uticaja odluka iz 2022. godine, i bez opravdanja.

Takođe, ističu da se takvom odlukom kompanije obavezuju da posluju sa gubicima, koji, kako kažu, vode u stečaj.

"Naftna industrija se, zbog opšte inflacije, suočava sa enormnim povećanjem troškova naftnih derivata, bilo da su to plate, kamate, troškovi održavanja. To u kombinaciji sa ograničenjem profitne marže, će biti pogubno za naftne kompanije", navodi se u njihovom saopštenju.

Fadilj Berjani Iz Udruženja naftaša ponovio je njihov zahtev i od premijera Aljbina Kurtija zatražio da povuče odluku o određivanju gornje granice cene naftnih derivata.

Prema njegovim rečima, gorivo na Kosovu je najjeftinije u regionu posle Severne Makedonije, i rast cena nije ekstreman.

On je izjavio da je slučaj prosleđen sudu na razmatranje.

“Mi smo kao Udruženje vodili debatu, smatramo da je takva odluka štetna i idemo na sud. Naterali su nas na to. Ne povećavamo cene ekstremno, mi smo najjeftiniji u regionu, osim Severne Makedonije koja ima akcizu od 22 centa”, izjavio je Berjani.

Kako je dodao, trenutna cena dizela na Kosovu je 1,36 evra, a benzina 1,38 evra po litru.

“Sve ostale države imaju veće cene, građani imaju pravo da se žale, ali cene su realne. Apelujem na Kurtija da povuče odluku. Ako je neka kompanija zloupotrebila cene, neka bude krivično gonjena“, rekao je Berjani.