Ujedinjeni Arapski Emirati pozdravljaju sporazum između Kosova i Srbije

Ujedinjeni Arapski Emirati
Izvor: Reporteri.net

Ujedinjeni Arapski Emirati pozdravljaju sporazum između Kosova i Srbije postignut u Ohridu rekla je pomoćnica ministra za politička pitanja i stalna predstavnica te zemlje pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku ambasadorka Lana Zaki Nuseibeh, prenosi Gazeta ekspres.

Ona je pohvalila postignuti dogovor za implementaciju evropskog plana, ističući da predstavlja važan korak ka jačanju mira, regionalne i međunarodne sigurnosti.

S tim u vezi, istakla je podršku Ujedinjenih Arapskih Emirata međunarodnom pravu, posebno poštovanju suvereniteta država, nemešanju u unutrašnje stvari i mirnom rešavanju sporova.

"UAE veruju u neophodnost izgradnje mostova saradnje i dijaloga za rešavanje sporova i povećanje poverenja na način koji spaja višestruke perspektive", rekla je ona.

Osim toga, izrazila je zahvalnost za ulogu Evropske unije u olakšavanju implementacije sporazuma, naglašavajući spremnost Ujedinjenih Arapskih Emirata da podrže ovaj proces.

Takođe je istakla značaj zajedničkih napora za unapređenje diplomatije i dijaloga.

Ambasadorka Nuseibeh je istakla da Ujedinjeni Arapski Emirati imaju duboko ukorenjene odnose sa Kosovom i Srbijom i da se raduje jačanju saradnje radi ostvarivanja zajedničkih interesa.

“Ujedinjeni Arapski Emirati potvrđuju težnju da sporazum uspe, doprinoseći tako regionalnoj stabilnosti i povećanju prosperiteta i razvoja naroda Srbije, Kosova i svih naroda Zapadnog Balkana”, rekla je ona.