Ulutaš: Situacija stabilna, ali krhka, Kfor spreman da odgovori na svaki izazov

Ozkan Ulutaš
Izvor: Kosovo Online

Komandant Kfora general Ozkan Ulutaš izjavio je da je bezbednosna situacija na Kosovu stabilna, ali krhka, a da je 4.600 vojnika iz 28 partnerskih zemalja i članica Natoa spremno da odgovori na svaki izazov, prenosi A2 CNN.

„Nato stalno preispituje svoju poziciju i ostaje spreman da je prilagodi po potrebi. Povećanjem od 1.000 vojnika, Nato je rasporedio dodatne rezervne snage na Kosovu nakon nasilja koje se dogodilo prošle godine. Da bismo sprečili svaki rizik od eskalacije ili ponovne eskalacije nasilja, spremni smo da odgovorimo na potencijalne izazove. Ako bude potrebno, možemo da prilagodimo svoju poziciju po potrebi, u skladu sa našim mandatom UN“, rekao je Ulutaš.

On je na ovaj način odgovorio i na pitanje da li Kfor planira da poveća broj pripadnika što je nedavno zatražio premijer Kosova Aljbin Kurti.

Povodom upozorenja pojedinih stranih obaveštajnih službi o rastu tenzija na severu Kosova, komandant Kfora uverava da su spremni da odgovore na svaki izazov.

„Mi smo dobro opremljeni i spremni da se nosimo sa svakom situacijom koja može uticati na bezbednosno okruženje i nastavljamo da delujemo kao treći bezbednosni odgovor, posle Kosovske policije i misije vladavine prava EU (Euleks), sa kojima smo u bliskoj koordinaciji“, naglasio je Ulutaš.

Komentarišući tvrdnje da Srbija navodno obučava ljude koji vrše napade na Kosovu, kao i srpske baze u blizini prelaza, komandant Kfora je kazao da pažljivo prate svaki događaj koji bi mogao da utiče na bezbednost Kosova i regiona.

„Mi pažljivo pratimo svaki razvoj događaja koji može uticati na bezbednost širom Kosova i regionalnu stabilnost. Nastavićemo sa našim naporima da sprečimo bilo kakvu eskalaciju i spremni smo da odgovorimo na sve izazove koji se mogu pojaviti, prilagođavajući svoju poziciju prema potrebi i nastavljajući blisku saradnju sa Kosovskom policijom, Vojskom Srbije i Euleksom“, izjavio je komandant Kfora.

On je zatražio odgovornost za događaje u Banjskoj prošle godine, ali je dodao da Kfor nije vodio istragu o tom incidentu.

„Istrage incidenata poput onog u Banjskoj uključuju koordinaciju sa lokalnim vlastima i zainteresovanim stranama. Zbog toga smo zatražili od nadležnih organa u Prištini i Beogradu da sprovedu neophodne pravne istrage kako bi dokazali činjenice i priveli odgovorne pravdi”, dodao je Ulutaš.

Upitan da prokomentariše svoje prisustvo na vojnoj vežbi Vojske Srbije na Pešteri, Ulutaš je rekao da je važno komunicirati sa generalom Vojske Srbije kako bi se rano uočili signali o eventualnoj napetosti.