Ulutaš: Spremni smo da odgovorimo pretnjama, nastavljamo da podržavamo dijalog

Letonska jedinica Kfora ispred opštine Zvečan
Izvor: Kosovo Online

Komandant Kfora na Kosovu general major Ozkan Ulutaš izjavio je da će ova Nato misija nastaviti da ulaže napore u sprečavanje tenzija uz spremnost da odgovori svim pretnjama, navodeći da se podrška dijalogu Beograda i Prištine nastavlja.

Ulutaš je, za agenciju Anadolu, istakao da Kfor daje sve od sebe da obezbedi nepristrasno i bezbedno okruženje za dobrobit svih ljudi koji žive na Kosovu.

"Nastavićemo ovo i 2024. godine. Nastavićemo sa našim naporima da sprečimo eskalaciju tenzija i želeo bih da vas uverim da smo spremni da odgovorimo na svaku pretnju. Naš prioritet je da održimo nepristrasnu, čvrstu, zasnovanu na poverenju i održivu komunikaciju sa svim lokalnim akterima u našoj zoni odgovornosti. Kako je izjavio generalni sekretar (Jens) Stoltenberg, stabilnost zavisi od toga da sve strane izaberu diplomatiju umesto sukoba. Nastavićemo da podržavamo dijalog Beograda i Prištine obezbeđivanjem neophodnog bezbednog okruženja i diplomatske napore za napredak. Trajni mir i stabilnost za sve ljude koji žive na Kosovu To je jedini način“, rekao je Ulutaš.

Ističući da će Kfor nastaviti svoju misiju na Kosovu koliko god bude potrebno, Ulutaš je naveo da je promena broja osoblja misije zasnovana na uslovima na terenu i odluci Severnoatlantskog saveta.

Osvrćući se na tenzije na severu Kosova 2023. godine, Ulutaš je rekao da su napadi na Kfor neprihvatljivi i da počinioci moraju odgovarati.

"Pozivamo nadležne vlasti u Prištini i Beogradu da sprovedu neophodne pravne istrage da otkrijemo činjenice i privedemo odgovorne pravdi", rekao je Ulutaš.