Univerzitet "Hasan Priština": Duboko smo zabrinuti zbog liturgije u crkvi Hrista Spasa

liturgija u crkvi Hrista Spasitelja u Prištin
Izvor: ekonomija onlajn

Univerzitet u Prištini izrazio je "duboku zabrinutost zbog verske ceremonije koju je juče organizovala Srpska pravoslavna crkva, u zgradi koju je nelegalno izgradio bivši srpski režim u kampusu Univerziteta“, prenosi Ekonomija onlajn.

Univeritet u Prištini je u saopštenju za javnost koji je prosleđen medijima naveo, da jučerašnju liturgiju vidi kao uticaj na pravosudni proces koji ova institucija u parničnom postupku vodi pred Osnovnim sudom sa SPC zbog lokacije izgradnje crkve Hrista Spasitelja.

"Univerzitet u Prištini obaveštava javnost da su postupak i lokacija izgradnje ovog objekta trenutno u parničnom postupku pred Osnovnim sudom u Prištini, pa zbog toga jučerašnji razvoj događaja doživljava kao pokušaj uticaja na sudski postupak", navodi se u saopštenju za javnost.

Univerzitet u Prištini upozorio je da će u ovom slučaju preduzeti pravne korake.

"Univerzitet u Prištini će preduzeti sve potrebne pravne radnje kako bi univerzitetski kampus oslobodio svih objekata izgrađenih bez dozvole, uključujući i objekat u kojem je organizovana dotična ceremonija. U isto vreme, Univerzitet u Prištini poziva sve aktere uključene u procese kroz koje Kosovo prolazi da doprinesu razjašnjenju ove situacije, u skladu sa zakonskim normama. Univeritet u Prištini još jednom ponavlja stav da je univerzitetski kampus posvećen samo studentima i akademskim aktivnostima i osuđuje svako ponašanje koje predstavlja provokaciju za studente, osoblje i građane zemlje i Rektorat Univerziteta u Prištini", zaključuje se u saopštenju.

Povodom jučerašnje liturgije koju je crkvi Hrista Spasa služio episkop Teodosije u sasluženju sa sveštenicima Srpske pravoslavne crkve, kosovska vlada i kosovska policija je saopštila da o tome nisu imali nikakve informacije.

Rado
11. Jun 2021.
Gledajte vi svoja posla ostavite crkve i manastiru na miru.Univerzitet treba da se bavi i sluzi onim zasta je osnovan a ne pitanjima crkve i manastira.Jel vama diraju dzamije u Srbiji ne jel vam brane da se molite svakoga dana ne.E to se zove sloboda i demokratija koju Srbija ima.E vi to nemate na zalost na Kosovu
Posle 23 god dosli vernici da se mole i sluze liturgiju vama smeta i smeta vam sve sto je Srpsko.Pa u koji vek vi zivete pa tako sa takvim postupcima prema Srbima vi nikada necete biti deo Evrope jer Evropa nece da vas primi
Zasto vam nedaju vize zapitajte se malo.Morate Srbe ostaviti jednom na miru.Trazite priznanje od Srbije a pritivite se odrzavanje liturguje u Pristini.Gde to ima samo na Kosovu.
zabeli ks
11. Jun 2021.
Čemu ovo provokacija od strane tzv SPC koja ne priznaje državnost Kosova! da mi se pitamo svakog dana đabe sa srbima gubiti vreme.