UNS I DNKiM: Američka ambasada dužna da poziva srpske medije na razgovore o ZSO

UNS
Izvor: RTV

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Kosovu, Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) izrazilo je protest zbog toga što pojedine redakcije na srpskom jeziku nisu bile pozvane da izveštavaju sa jučerašnjeg sastanka u Prištini, na kome se razgovaralo o Zajednici srpskih opština, kao i zato što je snimatelju RTS Vladimiru Miliću zabranjeno da nakon sastanka snimi zgradu Ambasade SAD.

Sastanku su osim američkih diplomata prisustvovali predstavnici kosovskih vlasti, političkih partija i organizacija civilnog društva.

Snimatelj RTS Vladimir Milić rekao je za sajt UNS da je po završetku sastanka snimio zgradu Ambasade SAD van kompleksa američkog diplomatskog predstavništva u Prištini, ali da mu je pripadnik Kosovske policijske službe prišao i tražio da obriše snimke.

"U trenutku dok sam pakovao opremu, prišao mi je i rekao da je 'najstrože zabranjeno snimanje ambasada i da to podleže krivičnoj odgovornosti'. Objasnio sam mu da sam snimao sa distance, da se radi o tri opšta kadra za ilustraciju, ali on je zahtevao da obrišem snimljeni materijal, što sam i učinio", dodao je Milić.

Dok je on brisao snimak ambasade, policajac je, kaže Milić, fotografisao njegovu i legitimaciju snimatelja portala Kosovo onlajn.

"UNS i DNKiM poručuju da je neprihvatljiva selekcija medija, a ukoliko je zbog tehničkih razloga neizbežna, organizator je dužan da odgovori po kojim principima bira medije kojima će poslati poziv na događaj", navodi se na sajtu UNS.

Udruženje ističe da se onemogućavanjem i ograničavanjem rada novinara krši pravo na informisanje, koje je zagarantovano brojnim međunarodnim konvencijama.

Zato podseća da je važno da svi mediji koji rade na Kosovu mogu da prenesu informacije sa sastanaka na kojima se raspravlja o važnim pitanjima za Srbe na Kosovu.