UNS i DNKiM: Kosovske vlasti brutalno krše slobodu kretanja novinara 

UNS
Izvor: RTV

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) najoštrije protestuje zbog zabrane ulaska na Kosovo i Metohiju novinaru Tanjuga Anđelku Utješanoviću, saopštio je UNS.

Kosovska policija je danas na prelazu Merdare, nešto posle 15 časova, zabranila novinaru agencije Tanjug Anđelku Utješanoviću da uđe na Kosovo, kako bi izveštavao o poseti patrijarha Porfirija.  

U izjavi za UNS Utješanović kaže da je putovao zajedno sa delegacijom SPC u kojoj je bio i patrijarh. Ističe da je bio najavljen kao član delegacije, ali da je bez ikakvog obrazloženja vraćen sa administrativnog prelaza. 

Službenici policije Kosova su mu saopštili da ne može da nastavi dalje, jer mu je vlada u Prištini zabranila da uđe na Kosovo.  Utješanović je zatražio obrazloženje, međutim rečeno mu je da ga ni oni nemaju i da mora da napusti prelaz.  

"UNS i DNKiM ističu da je neprihvatljivo ogrančavanje slobode kretanja novinarima i zahtevaju da svi novinari na Kosovu i Metohiji obavljaju nesmetano svoj posao", navodi se u saopštenju.  

UNS i DNKiM podsećaju da je prošlo 13 meseci kako kosovske vlasti bez objašnjenja, a uprkos reagovanju UNS-a, Evropske federacije novinara i brojnih međunarodnih organizacija koje se bore za slobodu informisanja, ne dozvoljavaju novinarki RTS-a Svetlani Vukmirović da obavlja novinarski posao na teritoriji Kosova.