Uprkos pritiscima Kurti i Mustafa i dalje bez dogovora o vladi

Kurti i Mustafa
Izvor: GazzetaExpress

Uprkos međunarodnim pozivima za formiranje vlade, u Prištini nema nagoveštaja da bi moglo da dođe do skorijeg formiranja zajedničke vlade između Pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova (DSK).

Nemački poslanik iz CDU Nikolas Lobel, poručio je danas da je vreme da dve vodeće stranke na Kosovu, Samoopredeljenje i DSK, okončaju pregovore o formiranju nove vlade.

Lobel je na svom Tviter nalogu napisao da je volja građana izražena na izborima trebalo da se pretvori u, kako je naveo, efikasno i demokratsko upravljanje.

"Vreme je da se okončaju pregovori o formiranju kosovske vlade. Narodna volja za promenom i demokratijom izražena na izborima održanim 6. oktobra mora se pretvoriti u efikasnu i demokratsku upravu, vladavinu zakona koja pruža evropsku perspektivu za građane Kosova", poručio je Lobel.

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet, takođe je tokom jučerašnjeg razgovora sa čelnicima DSK, uputio poziv da lideri te stranke i Samoopredeljenja formiraju vladu u što kraćem roku.

Spekuliše se istovremeno, da Samoopredeljenje namerno odugovlači da predsedniku Kosova Hašimu Tačiju, saopšti ime mandatara, iako je od izbora prošlo više od tri meseca.

Takođe, iz Samoopredeljenja se mogu čuti optužbe da DSK ne želi sporazum sa Samoopredeljenjem i da će ta stranka vladu formirati sa Alijansom za budućnost Kosova, Ramuša Haradinaja, koji je u nedelju nenajavljeno podneo ostavku na lidersku poziciju u stranci i Socijaldemokratskom inicijativom NISMA, Fatmira Ljimaja.

U tom slučaju bi, kako su preneli prištinski mediji, premijer bio potpredsednik DSK, Agim Veljiju.

Samoopredeljenje je sinoć DSK uputilo, kako je saopšteno, poslednju ponudu za formiranje zajedničke vlade. U tom predlogu je predloženo čak povećanje broja ministarskih resora sa prvobitnih 12 na 14 da bi zadovoljili zahteve stranke Ise Mustafe.

Traže od DSK da predloži ime kandidata za kosovskog predsednika, koji bi nasledio aktuelnog Hašima Tačija, po isteku mandata.