Ursula fon der Lajen traži drugi mandat na čelu Evropske komisije

Fon der Lajen
Izvor: Kosovo Online

Ursula fon der Lajen će u ponedeljak na sastanku Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u Berlinu saopštiti da planira da se kandiduje za drugi mandat na mestu predsednice Evropske komisije, piše Gardijan.

Šefica najmoćnije institucije u Briselu, 65-godišnja Fon der Lajen, poslednjih godinu dana oprezno je čuvala svoje namere, odvraćajući od svih pitanja na tu temu. Ali objavljivanje njene kandidature označiće prvi korak u četvoromesečnoj borbi za izbore. Spekuliše se da bi premijerka Estonije Kaja Kalas takođe mogla biti kandidat za ovu poziciju, a konačan izbor znaće se na leto.

Nakon što je izabere CDU, Fon der Lajen mora dobiti podršku još dve stranke u okviru Evropske narodne partije (EPP), grupacije desnog centra u Evropskom parlamentu, koja takođe uključuje vladajuće partije u Grčkoj, Irskoj, Litvaniji i Švedskoj.

Ona tada mora da pobedi na glasanju na Kongresu EPP u martu, koji će se održati u Bukureštu, pre nego što se suoči sa poslednjom preprekom u junu.

U 2019, EPP je osvojila većinu mesta i mogla je očekivati da će njihov kandidat Manfred Veber biti imenovan na to mesto. Ali, on nije uspeo da izgradi međustranačku podršku sa socijalistima, koji su bili na drugom mestu, izlažući drugog kandidata visokog profila Fransa Timermansa. Podela je stvorila prostor za Fon der Lajen, koja je bila iznenađujući kandidat iz nemačke vlade.

„Zapamtite, niko nije čuo za nju 2019. godine i ona je od ministra odbrane u Nemačkoj postala najmoćniji posao u Briselu u roku od nekoliko nedelja“, rekao je jedan diplomata, podsećajući da se čak nije ni borila za taj posao.