Ustavni sud uključuje Venecijansku komisiju oko pitanja obaranja Hotijeve vlade

Ustavni sud Kosova
Izvor: Kosovo Online

Ustavni sud Kosova će 2. decembra održati javnu sednicu o žalbi Pokreta Samoopredeljenje u vezi sa slučajem poslanika Etema Arifija koji je, kako se žalbi navodi, protivzakonito glasao za formiranje aktuelne vlade na čijem je čelu Avdulah Hoti, prenosi Gazeta Ekspres.

Ustavni sud će se takođe obratiti Venecijanskoj komisiji po ovom pitanju.

Ukoliko Ustavni sud protumači da je glasanje poslanika Etema Arifija, koji je i nakon što mu je određena zatvorska kazna nastavio da učestvuje na sednicama, Hotijeva vlada može pasti.

Ovo pitanje, koje je na tumačenje poslato pre skoro šest meseci, još nije dobilo epilog, a Ustavni sud je u odgovoru Gazeti najavio da će u ovom slučaju biti održana javna rasprava.

„Sud je odlučio da održi javnu raspravu u vezi sa ovim slučajem 2. decembra 2020. godine i sve zainteresovane strane uključene u ovaj slučaj biće obaveštene uskoro.

Zbog trenutnih okolnosti sa pandemijom Covid-19, sesija će biti organizovana putem video konferencije.

„Istovremeno, uzimajući u obzir pitanja pokrenuta u zahtevu, Sud je odlučio da se obrati forumu Venecijanske komisije, u vezi sa praksom i pravilima koja se primenjuju u sličnim situacijama, u državama članicama Komisije“, kažu iz Ustavnog suda.

Oni dodaju da su od početka imali stalnu komunikaciju sa svim institucijama i stranama koje su uključene u ovaj slučaj.

„Na osnovu ustavnih i zakonskih odredbi koje su na snazi, Sud ima 60 dana da razmotri ovaj zahtev, koji započinje nakon podnošenja svih potrebnih dokumenata za ocenu ustavnosti slučaja. U vezi sa ovim pitanjem, Sud je tokom septembra imao stalnu komunikaciju sa institucijama i stranama uključenim u slučaj, kako bi kompletirao spis predmeta “, kaže se u odgovoru.

Etem Arifi bio je jedan od 61 poslanika koji su glasali za izbor Hotijeve vlade

Za stranku Aljbina Kurtija, koja je oborena sa vlasti, glas poslanika stranke Aškalija nije važeći zbog činjenice da je pravosnažnom presudom osuđen za korupciju.

Iz tog razloga, Samoopredeljenje je ovo uputio na tumačenje Ustavnom sudom.

Svaka odluka ovog tela može doneti novu političku situaciju u zemlji.