Vučić: Nije fer razmatranje opcija da se Prištini ukinu kaznene mere EU

Aleksandar Vučić
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je sada politika EU u vezi ukidanja dinara na Kosovu da nijedna strana, ni Beograd, ni Priština nisu spremne za kompromise iako je odluka Centralne banke Kosova doneta jednostrana i protivpravno, te razmatraju ukidanje kaznenih mera Kosovu.

Smatra da nije fer što se razmatra opcija da se Prištini ukinu kaznene mere EU.

"U EU su pokrenuli mehanizam da im se sada ukidaju sankcije koje nisu ni videli. Pogledajte samo taj trik odvratni kojim se služe stalno, Albanci donesu protivpravno odluku da ukinu dinar i onda kada Srbi ne pristanu na to, oni (EU) kaže nema saglasnosti i spremnosti na kompromis", naglasio je predsednik Srbije.

Konstatuje da je besmisleno i bezobrazno sve što Zapad radi Srbiji, ali da će ona nastaviti da se bori.

"Moćan svet šta da radite, ali evo već 16 godina se jedna mala zemlja bori za svoju  zemlju i teritoriju i nastaviće to da čini", poručio je Vučić.

Vučić se osvrnuo i na sednicu SB UN na kome se razmatrao izveštaj o radu Umnika na Kosovu i napomenuo da je ta sednica kasnila jer "neko savestan nije hteo da pusti" kosovsku delegaciju.

"Kasnila je sednica SB zato što je neko ko je bio savestan nije hteo da ih pusti, a onda je usledio telefoski poziv, ali niko iz Srbije nije zvao, a nije ni iz Bangladeša, a ni iz Perua i možete da razmislite odakle je neko mogao da kaže 'aj puštajte ih unutra'", naglasio je Vučić.

Ukazao je da je Vjosa Osmani slagala kada je navela da su žene koje su došle sa njom na sednicu članovi njenog kabineta.

Takođe, jedna od laži Prištine je, kako navodi, i da niko nikada nije osuđen za zločine nad Albancima.

Zna se da ovo nema mnogo veze sa pravdom i međunarodnim pravom

Istakao je da su brojni razgovori koje je imala delegacija Srbije doprineli da su mnogi u svetu svesni, kako god glasali u Generalnoj skupštini o rezoluciji o genocidu, da to nema mnogo veze sa pravdom i međunarodnim pravom.

"Naša situacija je teška i koliko god radimo i mučim se svakoga dana ne bih rekao da je lakše, jer svi drugi koji su mnogo moćniji i snažnij od nas ulažu značajne napore da bi ucenili, da kazem diplomatskim rečnikom "ubedili" sve druge koji nisu ubeđeni da bi trebalo da glasaju za rezoluciju jer bi tako mogli da ostanu u dobrim odnosima sa njima", objasnio je on u izjavi novinarima.

Vučić se zahvalio timu koji se bori za Srbiju, kao i Vuku Jeremiću, za kojeg je kazao da je predano radio.

"Imali smo više bilateralnih sastanaka. Marko Đurić će ostati u Njujorku i videću da li ću se pridružiti. Još je dvadesetak zemalja, posebno pacifičkih od Palaua do Papua Nove Gvineje ostalo. U svakom slučaju mnogo posla je ostalo da pokušamo da se borimo i da uzdignute glave i uspravno izađemo iz svega ovoga. A onda da se posvetimo napretku Srbije", naglasio je on.

Istakao je da će se nešto od tig razgovora videti na glasanju, a nešto u budućim bilateralnim odnosima.

Na pitanje kako i može li Srbija da „probije“ ucene i pritiske, Vučić je odgovorio da je to teško, ali da se Srbija bori, jer je to sve što može da učini.

Preneo je da je sinoć u Njujorku srpska delegacija imala sastanak sa predstavnicima pet evropskih zemalja, koje smatra prijateljskim i zemlje za koje se može očekivati da ne glasaju kako je naređeno.

„Nastavili smo razgovore i danas, nastavićemo i dalje da. Čim se vratim u Beograd, praviću plan ili da ponovo dođem u Njujork, ili da delujem u Srbiji, da pozovemo predstavnike latinoameričkih, afričkih, azijsko-pacifičkih zemalja, da iznesem stav Srbije. To možemo da uradimo“, rekao je predsednk Vučić.

Ukazao je da je Srbija proizvela „veliku nervozu“ mnogima u UN, čak toliko da kažu da nikada UN nisu bile u takvom neredu i da se „ne zna šta se tačno zbiva pred izglasavanje rezolucije 2. maja nego što je sada slučaj“.

„Uspeli smo stvari malo da zakomplikujemo, iako svesni da ne možemo da pobedimo. Amerika kad podigne obrvu, njih 70 ide da glasa…“, primetio je Vučić.

Naveo je, ipak, da nisu Amerikanci ovog puta bili „kolovođe“, već tu to Nemci.

„Glavnu ulogu preuzeli su Nemci, oni su glavni koji vode kampanju u UN i van UN… „ ukazao je predsednik Srbije i dodao da su Nemci ti koji su bili jasni da neće biti odlaganja rasprave o rezoluciji.

Na pitanje u kojoj meri su njegovi sagovornici bili upoznati sa situacijom i sa onim što piše u nacrtu rezolucije, kazao je da „nikome nije zgodno“, kao i da čak i predstavnici Saudijske Arabije i Pakistana, razumeju geopolitički momenat i poziciju Srbije, kao i odakle baš sada pritisak.

Preneo je da je Južnoafrička Republika predložila amandman, da se sve što piše odnosi i na Gazu, što, ukazao je neće biti prihvaćeno.

„Velika je igra, sve vri u UN“, dodao je Vučić.

Naveo je da se predstavnici Srbije, u Misiji pri UN bore i marljivo rade.

„Mi činimo sve što možemo, više od realnog.. Ako su danas u Beču Amerikanci i Nemci brojali svoje glasove protiv Srbije, ako prave listu za pritisak - i to vam nešto govori. Znate li kada bi to uradili da Srbija nije uradila dobar posao ovde“, rekao je Vučić i dodao da uvek možete da izgubite, ali je važno koliko ste se borili.

"Kada god postoji nešto u našem regionu, kada nećete da prihvatite nečiju ucenu, vi ste faktor destabilizacije. Kada štitite interese svog naroda vi ste im problem. Postao sam najveći problem što ne dozvoljavam da Srbiju i Srbe gaze. Oni su u stanju da krše Dejtonski sporazum na najstrašniji način", objasnio je on upitan za komentare pojedinih novinara iz regiona na diplomatske aktivnosti i njegove izjave u Njujorku.

Vučić je istakao da i Amerikanci znaju da je ovo brutalno kršenje Dejtonskog sporazuma i zato su pustii Nemce koje je baš briga za to.

Podsetio je da je neophodno da postoji saglasnost sva tri naroda i sva tri člana Predsedništva BiH.

"Kada im vi to kažete stave naslove svuda "opasne pretnje Vučića", ili Vučić kaže da se gazi Dejtonski sporazum. Pitate se da li su ludi ili imaju neki drugi problem. Suština je šta god mi radili, osim ako ne ponavljamo njihove bljuvotite o sopstvenom rodu uvek ćemo biti loši i destabilizujući faktor. Ako bi se odrekli Kosova i Metohije, RS, naše nezavisnosti i suverenosti, tri nobelove nagrade bih dobio. Pošto nećemo onda ste najgori na svetu. Ali mnogo lakše mi je da budem najgori na svetu", poručio je on.