Vajdinger: Austrija snažno podržava članstvo Kosova u EU

Kristof Vajdinger
Izvor: Twitter

Ambasador Austrije na Kosovu Kristof Vajdinger izjavio je da je u dijalogu Prištine i Beograda uz posredovanje EU neophodno da obe strane zajednički i konstruktivno rešavaju postojeće probleme kako bi Kosovo i Srbija mogli u potpunosti da se pridruže evropskoj porodici, prenosi Telegrafi.

"Normalizacija odnosa Srbije i Kosova nije samo ključ evropskih integracija za obe zemlje, već je, kako je rekao ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg, i 'klanac' kroz koji mora da prođe ceo region ka članstvu u EU. Ovo jasno pokazuje koliko nam je ova tema važna. Dijalog Prištine i Beograda uz posredovanje EU je dogovoreni način za rešavanje ovog pitanja i u tom kontekstu je neophodno da obe strane zajednički i konstruktivno rešavaju postojeće probleme kako bi Kosovo i Srbija mogli u potpunosti da se pridruže evropskoj porodici. Austrija stalno poziva naše prijatelje i u Beogradu i u Prištini da pokažu strateško vođstvo i dalekovidost, kao i da se iskreno angažuju u ovom procesu kako bi se prevazišlo gorko nasleđe prošlosti", rekao je Vajdinger. 

On je naveo da je Austrija spremna da učini sve što može da doprinese uspešnom završetku dijaloga, uvek u bliskoj saradnji sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom za koga navodi da ima puno poverenje i podršku Austrije.

Vajdinger kaže da Austrija snažno podržava članstvo Kosova u Evropskoj uniji i podržava viznu liberalizaciju, kao i da bez Kosova i drugih zemalja u regionu, miran projekat evropskih integracija nije završen. 

On je rekao da je za Austriji Kosovo sastavni deo budućnosti EU i da nedavna poseta kancelara Austrije Karla Nehamera Kosovu, kao jedna od njegovih prvih poseta inostranstvu otkako je preuzeo dužnost, snažno naglašava posvećenost Austrije regionu.

"Austrija u potpunosti podržava evropski put Kosova, što je jasno navedeno u programu austrijske savezne vlade. Stoga Austrija blisko sarađuje sa drugim evropskim partnerima kako bi čula evropske aspiracije Kosova. Ulažemo sve napore da osiguramo da pitanje proširenja EU ima visok prioritet na dnevnom redu EU", rekao je Vajdinger u intervjuu za Telegrafi.

Prema njegovim rečima, odnosi Austrije i Kosova su odlični u mnogim važnim oblastima.

"Kao doprinos stabilnosti regiona, Austrija doprinosi Kforu sa najvećim kontingentom iz zemlje koja nije članica NATO", naveo je austrijski ambasador u Prištini i istakao da je Austrija četvrti najveći investitor na Kosovu, dok su austrijske kompanije otvorile oko 2.500 radnih mesta.