Vajt: Republika Srpska neće biti model za Zajednicu srpskih opština na Kosovu

Nikolas
Izvor: RSE

Srbija nema drugu alternativu osim da prizna nezavisnost Kosova, ali i Kosovo treba da pruži dodatne garancije za srpsku manjinsku zajednicu, rekao je za Radio Slobodna Evropa međunarodni stručnjak, koji je savetovao Kosovo na putu nezavisnosti, Nikolas Vajt.

Prema njegovim navodima Kosovo nema razloga da se plaši veće autonomije za Srbe, pošto ne može da se desi model sličan Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini.

On ne očekuje da će se konačni sporazum postići ubrzo, ali veruje da će Sjedinjene Američke Države i Evropska unija raditi rame uz rame na dugoročnom rešenju nesporazuma između Srbije i Kosova.

“EU sama ne može da isporuči rezultate u ovom procesu. Ovo je proces koji, u najmanju ruku, uključuje Kosovo i Srbiju, ali takođe i interes SAD je veoma jak i važan”, rekao je on i dodao da “ EU to ne može sama, ali mora da vodi u ovom procesu”.

Govoreći o ZSO rekao je da “ako će Kosovo prihvatiti svoju srpsku manjinsku zajednicu onda mora prihvatiti realnost da će neki aranžman morati da se napravi. To ne znači da se pravo rešenje našlo na stolu, ali znači da rešenje koje će biti efikasno u praksi morati da uključuje specijalni aranžman za srpske opštine”.

Na konstataciju da kosovski premijer Avdulah Hoti insistira da Zajednica srpskih opština bude implementirana nakon što Srbija prizna Kosovo, Vajt je ogovorio da ne trebaju biti previše dosledni.

“Ne mislim da trebamo biti dogmatični oko vremenskog perioda u kojem se to dešava”, rekao je on.

Dodao je da misli da ima malo manevarskog prostora oko obostranog priznanja, ali Ii da Srbija mora da prihvati nezavisnost Kosova, da Kosovo više nije deo njenog zakonodavstva.

“Postoje načini da se to uradi bez punog diplomatskog priznanja, ali u čemu je smisao onda”, rekao je on.

Ocenio je da su u Vašingtonu potpisani važni sporazumi.

“To je koncesija zdravog razuma. To nije koncesija Srbije. Kosovo ima populaciju koja raste, ima ekonomiju koja raste, potrebno mu je više izvora električne energije. To je prirodni resurs koji se mora iskoristiti. Da, postoji politički element u tome, ali uvek postoji politički element", rekao je on.

Dodao je da mislim da oni koji se protive ovome treba da daju više prostora novim rešenjima ispred istorije odakle dolazi energija.

"Da sam ja na Kosovu, ja bih insistirao na nekim sasvim drugačijim stvarima. Insistirao bih da Beograd održi svoja obećanja, ispuni obaveze koje se tiču katastra za Kosovo. Za mene je to nešto što čini priznavanje nezavisnosti nepovratnim. Jednom kada priznate da je imovina u vlasništvu ljudi koji je zapravo poseduju, onda je to nešto odakle nema povratka”, naveo je on.

Prema njegovom mišljenju konačno rešenje će biti potpisano negde u Evropi, ali je naglasio da “misli da smo još vrlo daleko od toga”.