Varhelji iz Tirane: Zapadni Balkan će morati brzo da napreduje kako bi dovršio reforme

Vučić i Varhelji
Izvor: Kosovo Online

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji kaže da je Evropa na početku radikalne, ali i veoma brze promene na Zapadnom Balkanu, prenosi Telegrafi.

“Verujem da je vrlo jasno da su sve zemlje regiona već uzele Plan rasta u svoje ruke i žele vlasništvo nad tim planom. Ali, da bismo išli napred, potrebno nam je da region i sam brzo krene napred”, rekao je Varhelji u svom govoru na regionalnom samitu o planu rasta za Zapadni Balkan u Tirani.

Dodaje da to znači da treba postići rezultate za one reforme koje ovaj plan čine funkcionalnim.

“Ovaj plan će funkcionisati ako poštujete pravila EU”, rekao je Varhelji obraćajući se regionalnim liderima.

Komesar EU je dalje rekao da je preostalo još vremena za realizaciju ovog plana i dodao da EU mora ponuditi sve pogodnosti zemljama koje će postati članice Evropske unije.

“Iako se bližimo kraju našeg mandata, želim da ostavim nešto iza sebe, nešto ozbiljno. Opipljivo. Društva Zapadnog Balkana treba da budu integrisana u EU. EU mora ponuditi sve prednosti članstva. Ovo je naša ideja koja dolazi s planom rasta. To je ambiciozan plan. Imamo pola vremena da ga implementiramo. Želja mi je i za naše partnere iz finansijskih institucija da pored 30 milijardi evra, molimo da nam date još šest milijardi što dovodi na nivo strukturnih fondova Evropske unije za zemlje članice. Do 2027. godine biće primljeno 19 odsto onih koji će biti ponuđeni u regionu”, naveo je on.

Varhelji je istakao da je Tirana postala mesto susreta celog regiona i mesto gde se ulažu napori balkanskih zemalja da postanu deo EU.