Varhelji sutra na Kosovu, teme razgovora reforme i borba protiv organizovanog kriminala

Oliver Varhelji
Izvor: Kosovo Online

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji posetiće Kosovo 25. maja, gde će se sastati sa zvaničnicima kosovske vlade, sa premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednicom Vjosom Osmani, kao i sa opozicionim liderima i predstavnicima civilnog društva, saopšteno je na sajtu Evropske komisije.

"Ovi sastanci biće prilika da se razmotre odnosi EU i Kosova i da se razgovara o nedavnim dešavanjima, kao i o ključnim reformama, uključujući i reforme u oblasti pravosuđa, energetske tranzicije i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije", kaže se u saopštenju. 

Komesar Varhelji i ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja pokrenuće zajednički Program unutrašnjih poslova EU i Kosova, koji ima za cilj dalje usklađivanje akcija Kosova u oblasti sprovođenja zakona i borbe protiv organizovanog kriminala sa standardima EU. Ovaj program koji finansira EU, vredan 6,5 miliona evra, biće sproveden u periodu od tri godine uz podršku Francuske, Italije i Belgije i doprineće jačanju kapaciteta kosovskih institucija u borbi protiv organizovanog kriminala, kao  i u jačanju međunarodne saradnje.

Kosovo i EU potpisali su Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji je na snazi od 1. aprila 2016.