Vasić: Odluka o ukidanju dinara otežaće rad humanitarne organizacije "Kosovsko Pomoravlje"

Marija Vasić
Izvor: Print Screen/RTS

Marija Vasić iz humanitarne organizacije "Kosovsko Pomoravlje" ističe da će odluka Prištine da zabrani dinar na Kosovu otežati njihov rad, ali da nastavljaju sa planovima i akcijama i u 2024. godini, prenosi RTS.

Stipendiranje studenata i srednjoškolaca sa Kosovu glavni je cilj organizacije.

Vasić je iz rodne Jagodine otišla u Beograd na školovanje, a sa diplomom Fakulteta političkih nauka na Kosovo, gde zajedno sa članovima humanitarne organizacije "Kosovsko Pomoravlje" svakodnevno pomaže ljudima, posebno mladima, kako bi život u južnoj srpskoj pokrajini bio, donekle, lakši i bolji.

Ističe da će odluka vlasti u Prištini da zabrane upotrebu dinara na teritoriji Kosova značajno otežati poslovanje humanitarne organizacije zbog toga što će svako podizanje novca morati da obavljaju u Gnjilanu ili Vranju.

"To oduzima previše vremena, neko će morati da izdvoji ceo dan da završava takve stvari koje bi se inače završavale usput. Ali ljudi koji posluju i stariji dve su najugroženije kategorije", kaže Vasićeva.

Ipak, humanitarna organizacija nastavlja sa planovima i u 2024. godini, koji se oslanjaju na sve akcije urađene i tokom prethodne godine u kojoj je otvoreno nekoliko sportskih terena u srpskim sredinama na Kosovu, uređeno više parkova i podeljene stipendije za mlade.

"Prošle godine smo pokrenuli jako važne projekte koji su potrebni deci i mladima na Kosovu i Metohiji. To je pre svega projekat stipendiranja studenata i srednjoškolaca, kojim se pruža pomoć studentima, srednjoškolcima i njihovim porodicama", ističe Vasić.

Kao značajan projekat navodi i otvaranje školica košarke u Partešu zbog toga što je, kako kaže, sport za decu na Kosovu nedovoljno razvijen.

"Odlučili smo da se fokusiramo upravo na ovakve stvari i da uz ludilo koje nam se dešava, nekako zaštitimo mlade na taj način što ćemo im pružiti jedno koliko-toliko normalno detinjstvo, prvenstveno kroz obrazovanje", naglašava Vasićeva.

Prethodne godine "Kosovsko Pomoravlje" je stipendiralo 20 studenata i srednjoškolaca, a plan je da u 2024. bude još više osoba koje će primiti finansijsku pomoć, zbog čega organizacija poziva sve koji mogu da doprinesu da ih pozovu.

"Mi donatore direktno povezujemo sa stipendistima i osim materijalne pomoći, moguća je i pomoć u vidu poslovne prakse ili savetovanja", zaključuje Vasić.