Vasić: Pozvaćemo Kurtija kao svedoka odbrane Milenkovića, nadamo se da će se odazvati

Aljbin Kurti
Izvor: Kosovo Online

Tokom saslušanja Dragiše Milenkovića iz Kišnice, koji se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na Kosovu u periodu tokom 1998. i 1999. godine, dogovoreno je da svedok odbrane bude kosovski premijer Aljbin Kurti, rekao je za Kosovo onlajn advokat Dejan A. Vasić.

Vasić je izrazio nadu da će se Kurti odazvati pozivu za svedočenje.

"Danas je specijalni tužilac postupajući u Prištini saslušao Dragišu Milenkovića kao okrivljenog i ovom prilikom smo u saradnji, koja je od početka, moram da kažem, izuzetna sa postupajućim tužiocem u ovom predmetu, dogovorili, odnosno usaglasili, saslušanje jednog posebnog svedoka odbrane, aktuelnog premijera Kosova gospodina Aljbina Kurtija koji je u vreme kada je osumnjičeni Dragiša radio u okružnom zatvoru u Prištini pritvoren. On bi sa svoje strane trebalo da kaže par reči o kredibilitetu osumnjičenog  i njegovom postupanju prema sadašnjem premijeru, a tadašnjem pritvoreniku Aljbinu Kurtiju kome je pravio društvo dok je bio u ćeliji, donosio mu knjige da čita, sa kojim je puno vremena proveo u razgovorima", rekao je Vasić.

Advokat očekuje podršku specijalnog tužilaštva u pogledu ovog predloga i dobru saradnju kosovskog premijera Aljbina Kurtija kome će već sutra uputiti zahtev putem pisarnice Vlade Kosova radi ovog svedočenja, te da će se na taj način otkloniti sumnja da Milenković nije ništa loše uradio dok je radio u Okružnom zatvoru u Prištini. 

"Ja se nadam da premijer ima na neki način dobru memoriju o tom periodu s obzirom na to da su to bili neki dramatični trenuci u njegovom životu i verujem da će se Dragiše setiti. Ja ću sa svoje strane pripremiti dokumentaciju iz tog vremena da ne bi došlo do bilo kakvih nesuglasica u pogledu identiteta osumnjičenog", rekao je Vasić.

Kako ističe, Kurti je dužan kao građanin da se u krivičnom postupku izjasni i da bude svedok.

„Ja sam apsolutno siguran da će premijer rado da se pojavi i nadam se samo da su mu sećanja još uvek sveža na taj period. Premijer je sa svoje strane dužan kao građanin da se u krivičnom postupku izjasni i da bude svedok. On će biti saslušan u svojstvu svedoka odbrane“, rekao je Vasić.

Advokat je ukazao i na loše zdravstveno stanje njegovog branjenika.

„On je u pritvor primljen sa hroničnim tegobama, naročito vezano za dijabetes i probleme sa vidom. Dragiša je praktično slep, ali mu najviše tegoba stvaraju ta dva metka koja su mu još uvek u telu blizu kičme, a ti su meci bili pozdrav od čoveka koji mu je sve ovo učinio i koji ga je prijavio policiji sasvim neosnovano i lažno“, istakao je Vasić.

Dragiša Milenković uhapšen je 21. juna u Kišnici, a dan kasnije određen mu je pritvor od 30 dana a u međuvremenu pritvor mu je produžen za još dva meseca. Kosovske vlasti terete ga za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva u periodu od 1998. do 1999. godine. 

Zbog hapšenja Dragiše Milenkovića danima se protestovalo ispred policijske stanice u Gračanici.