Veber: Bez proširenja EU, upitan dijalog Beograda i Prištine

Veber Bodo
Izvor: Tanjug

Politika proširenja EU usko je povezana sa dijalogom Kosova i Srbije i ukoliko se ona pooštri, to bi moglo dovesti do neuspeha pregovora između Prištine i Beograda i povratka „opasne ideje” razmene teritorija, rekao je danas nemački analitičar Bodo Veber, prenosi Gazeta Ekspres.

„Bez proširenja, pregovori Kosova i Srbije mogu završiti neuspešno i status kvo će se nastaviti, što bi značilo destabilizaciju ili, gore, opasni sporazum o razmeni teritorija koji bi mogao da gurne Kosovo, Srbiju i zapadni Balkan ka destruktivnoj dinamici etničkog čišćenja”, upozorava Veber, koji se zato nada da „poslednji sastanak Saveta Evropske unije nije bio konačna smrt politike proširenja”.

Prema njegovom mišljenju, sve ukazuje na to da neće biti nastavka dijaloga pre marta 2020. godine, što bi opovrglo specijalnog izalsanika predsednika SAD Ričarda Grenela, koji je tražio da se sporazum postigne do februara te godine.

„Bojim se da se Grenel samo diskreditovao  u svojoj novoj ulozi u rekordnom roku takvim nedoslednim izjavama. Prvo, kosovski političari su u proteklih godinu i po dana naučili da identifikuju vezu između žurbe i lobiranja za predlog razmene teritorija, drugo, pregovori o stvaranju vlade na Kosovu su još uvek otvoreni, istovremeno odložen je  početak funkcionisanja nove Evropske komisije i otvoreno pitanje specijalnog predstavnika i  obnove dijaloga”, kaže Veber.

Takođe, ukazuje i da svi akteri u regionu, kao i zapadni kreatori politika znaju da će biti veoma teško nastaviti pregovore u Briselu i postići dogovor pre marta 2020. godine kada se budu održavali izbori u Srbiji.

Ipak, Veber smatra da Kosovo i Srbija ne bi trebalo da čekaju sa sporazumom dok EU ne reši svoje unutrašnje probleme i tendencije reforme.

„Kraj pregovaračkog procesa zavisi od EU, a ne od Prištine i Beograda. Siguran sam da bi predsedniku Vučiću prijalo ukoliko bi ovi unutrašnji problemi EU produžili pregovore na duže vreme, s obzirom na to da je njegovo lobiranje za menjanje mapa počelo 2017, a da je naišlo na čvrsto blokiranje ranije ove godine”, rekao je Veber, koji smatra da se razmena teritorija neće dogoditi, jer se tome protivi „velika većina” država EU.