Veber: Dijalog da se nastavi pre odlaska Angele Merkel

Bodo Veber 2
Izvor: Kosovo Online

Nemački politički analitičar i član Saveta za politiku demokratizacije Bodo Veber je u intervjuu za Gazeta Ekspres rekao da očekuje nastavak dijaloga Kosova i Srbije, zbog uspostavljanja nove administracije u Sjedinjenim Američkim Državama na čijem će čelu biti Džo Bajden.

Veber je rekao da ne zna da li će konačni sporazum između Kosova i Srbije postići do kraja godine i istakao da nije važno odrediti vremenski rok, već postići pošten dogovor, nakon tri i po godine pogrešno vođenih pregovora, koji su naneli štetu ugledu EU i SAD na Kosovu, u Srbiji i šire.

„Da se krene ka nastavku pregovora, ka pravom finalu, za sveobuhvatan sporazum, koje će garantovati održivo rešenje“, rekao je Veber izrazivši nadu da će se pregovori nastaviti u prvom delu ove godine.

Naglasio je da se raduje brzoj rekonstrukciji transatlantske saradnje između EU i SAD,  počev od linije Vašington-Berlin i uključivanju svih drugih ključnih faktora.

Dodao je da dijalog treba da se nastavi u prvom delu 2021, jer nemačka kancelarka Angela Merkel odlazi krajem ove godine.

„Politički dijalog mora početi sa jasnim porukama predsednika Bajdena i kancelarke Merkel, o ključnim principima bez kojih ne može biti pregovora, sve strane se moraju složiti u jednom: granice na Balkanu i Kosovu jednom zauvek nema, da se Srbija mora vratiti 2013. godini i prihvatiti realnost na Kosovu i u skladu sa tim prilagoditi svoju politiku ka, potrebnom, konačnom sporazumu.

Odgovarajući na pitanje da li bi bilo bolje da Bajdenova administracija Trampovog specijalnog izaslanika za dijalog Prištine-Beograda, Vber je rekao da je Trampova administracija imala dva izaslanika, sa malo ili nimalo saradnje.

„Za mene je najvažnije da SAD i EU budu na jednoj strani, da pošalju snažnu poruku koja će omogućiti nastavak pregovora u Briselu, sa Vašingtonom u istoj sobi ili u susednoj sobi, kao što je bio slučaj u početku kada je politički dijalog dao početni, istorijski napredak“, rekao je Veber.

Ocenio je da nastavak dijaloga ne zavisi od ishoda predstojećih vanrednih izbora na Kosovu. Prema njegovom mišljenju, nastavak pregovora može sprečiti ukoliko se stranke nakon izbora ne dogovore oko izbora kosovskog predsednika.

„Najozbiljnija pretnja pregovorima je ono čega sam se plašio kada je 2017. počela ’nova faza’ dijaloga sa ’glumačkim haosom’. Priština nije delovala jedinstveno u pregovorima zbog podela i međustranačkih antagonizama. Bojim se da se ovaj haos još više pogoršao tokom poslednje tri godine, dok je unutrašnja politika, ali i učinak u dijalogu političkih lidera na Kosovu, posebno 2020. godine, nažalost pokazo da je politički sistem na Kosovu duboko slomljen. Nadam se da će nakon parlamentarnih izbora stranke postići dogovor i novi predsednik biti imenovan većinom glasova“, rekao je Veber.

Naglasio je da će Kosovo ove godine postići napredak u jedinstvu za pregovore sa Srbijom i u započinjanju prilagođavanja političkog sistema.

„Pravi nastavak pregovora, zasnovan na jasnim principima i bliskoj transatlantskoj saradnji, trebalo bi da pomogne po oba pitanja“, rekao je Veber.