Veber i Vogel: Makron pokušava da Zapadni Balkan zadrži izvan EU

Kurti i Makron
Izvor: Reporteri

Stručnjaci za politiku Evropske unije kažu da je predlog francuskog predsednika Emanuela Makrona za stvaranje nove političke organizacije koja ima za cilj ujedinjenje zemalja koje dele vrednosti EU, ali nisu deo bloka, pokušaj da se zaustavi proširenje EU, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Analitičar i stručnjak za EU ​​i Zapadni Balkan Tobi Vogel ocenjuje da ideju predsednika Makrona neće podržati zemlje bloka. Osim što je predlog opisao kao nejasan i veoma neodređen, Vogel kaže da Makron kroz ovu ideju otkriva protivljenje koje ima u odnosu na članstvo novih država u EU.

„Jasno je da proširenje EU ne vodi nikuda, svakako ne za Zapadni Balkan, a jedan od razloga za to je predsednik Makron. On je bio taj koji je blokirao, na primer, otvaranje pregovora o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom“, kaže Vogel.

Umesto ubrzanja, on je predložio „evropsku političku zajednicu“ koja bi mogla da bude otvorena za zemlje koje nisu članice EU, kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo, koje je napustilo blok.

Vogel smatra da je prava svrha predloga predsednika Makrona da ga predstavi kao prijatelja Ukrajine, Gruzije, Moldavije i zemalja Zapadnog Balkana, zemalja koje teže integraciji u EU, a da istovremeno ne podržavaju njihovo članstvo.

„Sada, ono u šta zaista sumnjam da leži iza Makronove ideje je kako reći ,daćemo vam status kandidata, ali ćemo vas onda ostaviti u zaboravu gde zapravo niste član, ali i niste potpuno van EU,. To bi bio način da se EU drži podalje od Zapadnog Balkana i Ukrajine i svih ostalih, za šta sumnjam na kraju da je ono što on zaista želi“, naglašava Vogel.

Stručnjak za Balkan i viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber vidi ideju koju je izneo francuski predsednik više kao tendenciju da se uguši proces proširenja.

„Mislim da je ono što Emanuel Makron ovde u principu predlaže, alternativa procesu proširenja EU, iako je on to izbegavao da kaže. On je spreman da pronađe format koji bi eliminisao pitanje proširenja EU", ističe Veber.

Veber kaže da je jasno da unutar zemalja EU postoje velike nesuglasice oko daljeg proširenja bloka.

Makronovu ideju pozdravio je nemački kancelar Olaf Šolc, koji ju je opisao kao "veoma zanimljiv predlog da se suočimo sa najvećim izazovom sa kojim se suočavamo”.

Međutim, specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Zarazin rekao je da "Nemačka želi da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju budućnost u EU”.

Osvrćući se na Zarazinovu izjavu, Veber kaže da je nemačka vlada protiv članstva druge kategorije, posebno za zemlje Zapadnog Balkana.

"Nemačka vlada je sasvim dobro razumela šta gospodin Makron ima za cilj i postoje nesuglasice između Francuske i Nemačke u vezi sa proširenjem EU, jer Nemačka nastavlja da podržava izglede za članstvo u EU počevši od zemalja Zapadnog Balkana“, kaže Veber.

On dodaje da EU treba da preispita proces proširenja i da nije potreban nikakav drugi mehanizam, posebno za zemlje Zapadnog Balkana, jer su već postojale različite inicijative koje se nisu pokazale delotvornim, uključujući Berlinski proces i regionalnu ideju "Otvoreni Balkan".